Üzleti tippek

Megtévesztő árak az Euronics-nál

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a fogyasztókat megtévesztő reklámok miatt 45 millió forintra bírságolta az Euronics műszaki áruházláncot működtető négy céget.

A versenyhivatal közlemény szerint a 2006. április 10. és 2006. augusztus 9. közötti időszakban az Euronics Kft. által megjelentetett reklámújságok az akciós árakhoz kapcsolódó árkedvezményekről a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon tájékoztattak.

A reklámújságok olyan akciókról szóltak, amelyek keretében a fogyasztók “akciós áron”, meghatározott mértékű egységes árkedvezmény mellett juthattak az újságokban közzétett termékekhez.


Az árkedvezmények mértékét a reklámújságok minden egyes termék esetében az “akciós ár” és a “forgalmazó által javasolt fogyasztói ár”, mint viszonyítási alap különbözeteként közölték. A reklámújságokban alkalmazott árfeltüntetési gyakorlatot a GVH jogsértőnek minősítette.

Az akciós ár és a forgalmazó által javasolt fogyasztói ár különbözetére alapozó árfeltüntetési gyakorlat a fogyasztó számára az akciók szokásos jelentéstartalmának látszatát kelti, azt üzenve, hogy az akcióban az adott termékhez jelentős árkedvezménnyel juthat.

Ezért az akcióban elérhető árkedvezmény ígérete önmagában is alkalmas arra, hogy a fogyasztók vásárlási döntéseit befolyásolja anélkül, hogy tisztában lenne azzal, ténylegesen mekkora kedvezményt is jelent az akció számára.

Az eljárás során a versenytanács megállapította, hogy az Euronics elnevezés alatt működő üzletlánc a Vöröskő Kft, az Elektro-Quality Kft. és a Bravotech Kft. vállalkozások saját tulajdonában vagy franchise formában üzemeltetett üzleteit foglalja magában, amelyek vállalkozásonként, illetve a Bravotech Kft. esetében üzletenként is önálló üzletpolitikát folytatnak, beleértve a termékek akción kívüli árainak megállapítását is. A GVH szerint a jogsértésért nemcsak a reklámújságot kiadó Euronics Kft., hanem annak fent említett tulajdonosai is felelősek, ezért a négy vállalkozásra összesen 45 millió forint bírságot szabott ki, és határozatában megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik