Üzleti tippek

Egy órára csökken a cégbejegyzés

A jövő év közepétől a blankettán készült alapító okirattal rendelkező és elektronikus eljárással bejegyeztetni kívánt cégeket egy óra alatt jegyeznék be a cégbíróságok, és lényegesen kisebb lenne az ezért fizetendő illeték is - egyebek mellett ezt tartalmazza a parlamenthez Petrétei József igazságügyi és rendészei miniszter által benyújtott törvényjavaslat.

Az EU több dokumentuma követelményként rögzíti, hogy a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) alapítása egyszerű legyen, a működésüket pedig minimális adminisztratív előírások terheljék. Ennek jegyében kívánja módosítani most a kormány nevében az igazságügyi és rendészei miniszter a cégtörvényt, valamint a cégeljárásról szóló törvényt. (Ez utóbbihoz a 2005. decemberi átszabáskor hozzákapcsolták a végelszámolásokat is – amikor a cégek önszántukból szüntetik be tevékenységüket. Korábban ez a csődtörvény része volt.)

Az egyszerűsített a gyors

A cégalapítás leggyorsabb módja jelenleg a 2006. július 1-je óta létező egyszerűsített cégeljárás. Az új cégtörvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a közkereseti, a betéti és a korlátolt felelősségű társaságot (kkt-t, bt-t és kft-t) 2 munkanap alatt jegyezze be a cégbíróság. Ennek feltétele, hogy a cég társasági szerződését szerződésminta alkalmazásával készítsék el, a jogi képviselő a cégbíróságon előzetesen cégnevet foglaljon a bejegyzendő társaság számára, továbbá elektronikus úton nyújtsa be a bejegyzési kérelmet. A kérelemhez valamennyi törvényben előírt mellékletet csatolni kell, valamint az eljárási illetéket előzetesen be kell fizetni. A kétnapos határidő 2008. július 1-jétől egy munkaórára csökken.

Ügyvéd vagy közjegyző

A javaslat szerint ez év szeptemberétől a cégalapítással kapcsolatos minden tennivaló az alapításnál közreműködő ügyvéd vagy közjegyző kezében összpontosul. Az ügyvéd is jogosult lesz aláírási címpéldányt készíteni (ez ma a közjegyző privilégiuma), továbbá ő igazolja a pénzbeli betét befizetését. Így a cégnek nem előre, hanem a bejegyzést követően 8 napon belül kell bankszámlát nyitnia.

A cél arra ösztönözni a vállalkozásokat, hogy az egyszerűsített cégeljárás szabályait alkalmazzák. Ehhez sokkal több, és az eddigieknél rugalmasabb szerződésminták állnak rendelkezésre a törvény mellékletében. A bejegyzendő adatokkal összefüggő okiratok jogszerűségi kontrollját a társasági szerződést ellenjegyző jogi képviselő végzi el, és igazolja azt a bejegyzési kérelemben a cégbíróságnak.

Változik a cégbíróság feladata

A cégbíróság feladata ehhez képest az egyszerűsített eljárásban olyan technikai teendők elvégzésére korlátozódik, mint a bejegyzési kérelem kitöltésének és aláírásának, a jogi képviselő meghatalmazásának, valamint az illeték megfizetésének az ellenőrzése. Ilyen körülmények között a cégbírósági munkát jellemzően számítógépes program is képes lesz elvégezni, illetve a cégalapítás cégbírósági szakaszának esetleges kockázata (a hibázás kockázata) is a minimálisra csökkenthető.

Az illeték is csökken

Nem csak a cégbejegyzés lesz egyszerűbb, de az illetéke is drasztikusan csökken, egységesen 15 ezer forint lesz. (Jelenleg a kft és a zrt bejegyzési illetése 100 ezer, míg a kkt és a bt illetéke 50 ezer forint.) Az egyszerűsített eljárással alapított cégeknél a változás bejegyzése is hasonlóan egyszerű – és olcsó – lesz.

A cégbejegyzési, változásbejegyzési eljárások lefolytatása 2008. július 1-től valamennyi cégnél kizárólag elektronikus úton történhet. Az elektronikus cégeljárás kötelezővé tételéig megszületik azon törvény, amely megteremti az elektronikus kézbesítés új rendjét, és bevezeti az elektronikus tértivevényt. Az előbbi időponttól a cégbírósági határozatok postai kézbesítésére csak kivételes esetben kerül majd sor.

Ez év szeptemberétől a kft kötelező jegyzett tőkéje 3 millió forintról 500 ezer forintra csökken. A zártkörű részvénytársaságnál 20 millióról 5 millióra esik a tőkeminimum, viszont a nyilvános részvénytársaságoknál marad a jelenlegi 20 millió forint.

Kóka megtakarítást vár

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ismertette, hogy a kormány március elején határozott a cégtörvény módosításáról, és kezdeményezte, hogy az Országgyűlés a tavaszi ülésszakán olyan törvényt fogadjon el, amely a cégalapítás feltételeit jelentősen gyorsítja, olcsóbbá és kiszámíthatóbbá teszi.

A gazdasági tárca várakozásai szerint évente mintegy 100 milliárd forintot takaríthatnak meg a cégek a minisztérium által elindított “Üzletre hangolva” elnevezésű programjával. Ennek célja, hogy jelentősen mérséklődjenek a vállalkozások adminisztrációs terhei.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.