Üzleti tippek

Nyugati normák szerint működik az Al Jazeera

Előítéletek övezik az Al Jazeera tevékenységét, pedig az a nyugati média működési elvei alapján dolgozik - állítja Riz Khan. A BBC és a CNN egykori sztárja, aki ma a katari székhelyű hírtelevízió angol nyelvű adásának meghatározó arca, exkluzív interjút adott a Figyelő számára.

Amennyire én tudom, filozófiánk nem más, mint a szabad, korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatás. Sokan, akik a nagy nemzetközi csatornákat nézik, úgy érzik, nem kapnak teljes képet. Az egyik dolog, amit az Al Jazeera indulásakor célul tűztünk ki, hogy több szó essen olyan országokról, amelyekkel a nyugati hátterű nemzetközi média nem, vagy csak ritkán foglalkozik. Ilyen például Afrika egy része és az ázsiai országok többsége. Ezek a régiók leginkább csak akkor szerepelnek a hírekben, ha mondjuk szökőár vagy más természeti csapás sújtja azokat, esetleg ha valamilyen háborús konfliktus alakul ki arrafelé. S a figyelmünk fókuszában természetesen hangsúlyosan ott van a Közel-Kelet. Próbáljuk egységes egészként kezelni a híreket, valamint a kultúrát, az értékeket, a tradíciókat és a valós történelmi perspektívákat. Szeretnénk betölteni az űrt, amit a nyugati média nagy része hagy maga után – mondta a Figyelőnek az Al Jazeera washingtoni munkatársa.

Olykor az amerikai kormányzat képviselői is mindenfélét beszélnek az Al Jazeera-ról, ami részint igazságtalan, részint csak olaj a tűzre, hiszen az előítéleteket erősíti. Washington azonban az indulás óta eltelt néhány hónapban vendégszeretőnek bizonyult. Eleinte aggódtak, hogy mi lesz a műsorunkban. Most viszont, hogy látják az elvégzett munkánk minőségét, a jelek szerint meglepődtek kissé – még a Fehér Házban is -, hogy mi úgy mutatjuk be a világot, ahogyan más csatornák nem – nyilatkozta a katari televízió stábjának amerikai fogadtatásáról Riz Khan.

Az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA is mindig előre értesítette a BBC-t, ha valamilyen terrorakcióra készült, mégsem mondta soha senki, hogy a BBC együttműködik a terroristákkal – válaszolta a terroristák és a televízió együttműködését firtató kérdésre a riporter. Az Al Jazeera védelmében is el kell mondanom, hogy amikor az al-Kaida az arab nyelvű csatornához küldte Oszama bin Laden videokazettáit, az tulajdonképpen a lehető leglogikusabb lépés volt részükről. Hová küldték volna? Természetes, hogy azon a csatornán akarták leadni üzeneteiket, amely a legszélesebb közönséget éri el a Közel-Keleten, méghozzá arab nyelven. Ma már más a helyzet: ők is előbb a nyugati adókhoz fordulnak, mert azokat is el akarják érni, akik nem beszélnek arabul – tette hozzá Riz Khan.

(A Figyelő szerdán utcára kerülő számából azt is megtudhatja, hogyan lett sztárriporter a jemeni születésű férfiból, miért távozott 8 év után a BBC-től és a CNN-től is, valamint azt is, hogy mi a véleménye a BBC arab nyelvű adásáról.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik