Üzleti tippek

Kiosztották a magyar Pulitzer-díjakat

Három újságírót, illetve egy-egy karikaturistát és alkotóközösséget jutalmazott magyar Pulitzer-díjjal vasárnap Budapesten a Joseph Pulitzer Emlékdíj Alapítvány kuratóriuma.

A 17. alkalommal átadott kitüntetést “életmű” kategóriában Róbert László újságíró vehette át. Bojtár B. Endrét, a Magyar Narancs főszerkesztőjét “publicisztika” kategóriában díjazták Emlékjelvény; Ki kell mennem és A tökéletes bűntény című írásaiért. A Marabu néven rajzoló Szabó László Róbertet “képi megjelenítés” kategóriában jutalmazta a kuratórium. Az elismeréseket Sipos Lajos egyetemi tanár, kuratóriumi elnök adta át.

A méltatás szerint Róbert László a zsurnalizmus minden ágában felkavarót és izgalmasat tudott létrehozni. Televíziós dokumentumfilmek, könyvek, rádióriportok fémjelzik nevét, sokoldalú folyóiratszerkesztő. “Sajtó és médiatörténet” kategóriában Széchenyi Ágnes irodalom és sajtótörténész részesült az elismerésben, aki, mint elhangzott, “egy személyben irodalmár, kutató és oktató sajtótörténész, a minőségi újságírás elkötelezettje”.


Kiosztották a magyar Pulitzer-díjakat 1

Kiosztották a magyar Pulitzer-díjakat 2

Trencsényi Balázs, Bojtár B. Endre, Róbert László, Szabó László Róbert Marabú és Széchenyi Ágnes (fotó: MTI)

Kiosztották a magyar Pulitzer-díjakat 3


Marabu rajzai kapcsán a méltatásban elhangzott, hogy politikai karikatúráiban igyekszik az eseményeket, ellentéteket, szekértáborokat kívülálló távolságtartással szemlélni. A rajzok fő üzenetének nem a voksolásra buzdítást, hanem a gondolkodásra ösztönzést tartja. Az “alkotóközösség” kategória díjat az 1989-ben indult 2000 című irodalmi és társadalmi havilap szerkesztősége kapta.

A Magyar Pulitzer Emlékdíj – amelynek névadója, Pulitzer József 1847-ben született Magyarországon – sok szempontból hasonló, működését tekintve azonban független a New Yorkban évente átadott elismerésektől. A magyarországi emlékdíjat – a Pulitzer-örökösök hozzájárulásával – Fábry Pál, New Orleansban élő magyar üzletember alapította 1988-ban azzal a céllal, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltozást követően elismerést kapjanak a kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyar újságírók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik