Üzleti tippek

Kiosztották a magyar Pulitzer-díjakat

admin
admin

2007. 03. 12. 07:07

Három újságírót, illetve egy-egy karikaturistát és alkotóközösséget jutalmazott magyar Pulitzer-díjjal vasárnap Budapesten a Joseph Pulitzer Emlékdíj Alapítvány kuratóriuma.

A 17. alkalommal átadott kitüntetést “életmű” kategóriában Róbert László újságíró vehette át. Bojtár B. Endrét, a Magyar Narancs főszerkesztőjét “publicisztika” kategóriában díjazták Emlékjelvény; Ki kell mennem és A tökéletes bűntény című írásaiért. A Marabu néven rajzoló Szabó László Róbertet “képi megjelenítés” kategóriában jutalmazta a kuratórium. Az elismeréseket Sipos Lajos egyetemi tanár, kuratóriumi elnök adta át.

A méltatás szerint Róbert László a zsurnalizmus minden ágában felkavarót és izgalmasat tudott létrehozni. Televíziós dokumentumfilmek, könyvek, rádióriportok fémjelzik nevét, sokoldalú folyóiratszerkesztő. “Sajtó és médiatörténet” kategóriában Széchenyi Ágnes irodalom és sajtótörténész részesült az elismerésben, aki, mint elhangzott, “egy személyben irodalmár, kutató és oktató sajtótörténész, a minőségi újságírás elkötelezettje”.


Trencsényi Balázs, Bojtár B. Endre, Róbert László, Szabó László Róbert Marabú és Széchenyi Ágnes (fotó: MTI)


Marabu rajzai kapcsán a méltatásban elhangzott, hogy politikai karikatúráiban igyekszik az eseményeket, ellentéteket, szekértáborokat kívülálló távolságtartással szemlélni. A rajzok fő üzenetének nem a voksolásra buzdítást, hanem a gondolkodásra ösztönzést tartja. Az “alkotóközösség” kategória díjat az 1989-ben indult 2000 című irodalmi és társadalmi havilap szerkesztősége kapta.

A Magyar Pulitzer Emlékdíj – amelynek névadója, Pulitzer József 1847-ben született Magyarországon – sok szempontból hasonló, működését tekintve azonban független a New Yorkban évente átadott elismerésektől. A magyarországi emlékdíjat – a Pulitzer-örökösök hozzájárulásával – Fábry Pál, New Orleansban élő magyar üzletember alapította 1988-ban azzal a céllal, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltozást követően elismerést kapjanak a kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyar újságírók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.