Üzleti tippek

Javul a kiscégek jövőképe

A kis- és középvállalkozások a jövőt illetően bizakodóak, konjunktúra-mutatóik javulni látszanak, beruházásaikat azonban bizonytalan időre felfüggesztenék - derült ki a Magyarországi Volksbank, a Figyelő gazdasági hetilap és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK GVI) közös felméréséből.

Martin József Péter, a Figyelő főszerkesztője hangsúlyozta, hogy a “kkv körkép” a két év fennállása óta beváltotta a hozzá fűzött reményeket, fontos és hiteles adatokat szolgáltatott arról a szektorról, amely a magyarországi GDP mintegy felét adja, illetve a foglalkoztatottak 70 százalékának ad munkát.

Javul a kkv-k üzleti helyzete

Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója elmondta: a Kkv Körkép legutóbbi, ez év január végi adatfelvételei arról tanúskodnak, hogy javul a kis- és közepes cégek üzleti helyzete. A kapacitáskihasználtságot tükröző mutató 80,6 százalékot ért el, szemben a 2006. októberi 79,4 százalékkal, illetve a tavaly júliusi 77,1 százalékkal. A felmérés szerint a tavaly nyáron bejelentett megszorító intézkedések kevésbé hatottak drasztikusan a kisvállalatokra, mint ahogy azt a kiscégek vezetői először gondolták.

Csökkenő pesszimizmus

Tavaly júliusban a kis- és közepes vállalkozások 16 százaléka azt tervezte, hogy az adóterhek megnövekedése miatt elhalasztja a soros béremeléseket, addig végül csupán 3,5 százalékuk tette ezt a valóságban. A megkérdezett vállalkozások 12 százaléka tavaly nyáron úgy nyilatkozott: várhatóan beszünteti veszteséges üzletágait, végül csak 2 százalékuk tett így. Míg korábban a kkv-k 8 százaléka valószínűsített nyereségcsökkentő lépéseket, addig valójában csak egy százalékuk hajtott végre ilyet.

Nem fejlesztenek az exportcégek

A megkérdezett vállalkozásoknál átlagosan 5,9 százalékkal emelkedett a dolgozók bruttó bére 2006-ban, az idén pedig átlag 5,4 százalékos bruttó béremelést prognosztizálnak. A mostani felmérés szerint még az exportra termelő kis- és közepes cégek is negatívan ítélik meg a beruházásaikat, úgy vélik, legjobb esetben is vagy szinten maradnak, vagy csökkenek a beruházásaik, a többség azt valószínűsíti, hogy visszafogja a fejlesztéseit.

A felmérés során minden negyedévben 300 magyarországi kis- és közepes cég vezetőjét kérdezik meg üzleti kilátásaikról, kapacitásaik megítéléséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik