Üzleti tippek

Sürgetik a turisztikai pályázatokat

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv turisztikai célú pályázatainak meghirdetését sürgeti Bánki Erik, az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának elnöke, aki szerint további néhány hónap késlekedés esetén az idén már nem jutnak pénzhez az első nyertesek. Erről a fideszes politikus kedden beszélt sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elnök utalt Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter korábbi szavaira, amelyek szerint januárban már meg kellett volna jelenniük az idegenforgalmi tendereknek.

Bánki Erik úgy tudja, hogy május-június előtt nem írják ki a pályázatokat, így akár egy év is elveszhet Magyarország számára a finanszírozás megkezdése szempontjából.

Az elnök beszámolt arról, hogy a regionális operatív programok keretében az elkövetkező hét évre 324 milliárd forint áll rendelkezésre idegenforgalmi pályázatokra. A regionális operatív programok keretében jelennek meg majd a tenderek, régiónként eltérően, 30-50 milliárd forint értékben.

Bánki Erik szerint ezekkel a támogatásokkal olyan átütő fejlesztéseket kell segíteni, amelyek lehetőleg nem csupán a régióban adnak lendületet az idegenforgalomnak, hanem más regionális projektekkel felerősítik egymás hatását.

Mindezek nélkül a környező országok versenyében még inkább lemarad az ország – vélekedett. Megjegyezte: míg a világban a 2006-os év az elmúlt két évtized legsikeresebbjeként zárult idegenforgalmi szempontból, addig Magyarországot a stagnálás jellemezte, forgalmi adatai pedig 8-10 százalékkal elmaradtak a szomszédos országokétól.

Az elnök szerint a hátrány abból is fakad, hogy a magyar turisztikai vállalkozások adóterhelése kétszerese, néhány esetben pedig háromszorosa az európai országokénak. Bánki Erik az előkészítés alatt álló turizmus törvénytől ha az adócsökkenést még nem is, de az adminisztratív terhek mérséklését reméli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik