Üzleti tippek

Erősödnek a régiók az Új Magyarországban

A kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) intézményrendszerének kialakításában, működtetésében a decentralizáció, a partnerség és a szubszidiaritás elvét követve jár el - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az ÚMFT végrehajtását felügyelő eseti bizottság keddi ülésén.

Elmondta: a kormány szándéka a régiók erősítése. Példaként említette, hogy a közigazgatást ezen a szinten szervezi a kormány, illetve a régióknál megjelenő forrás az I. NFT-ben szereplő 110 milliárd forinttal szemben a következő két évben 1500 milliárd forintra nőtt és önálló operatív programjuk van.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy a regionális fejlesztési tanácsok hatásköre bővült és kezdeményezési joguk van fejlesztési kérdésekben, jelen vannak a végrehajtást követő monitoring bizottságokban.

Bajnai kitért arra, hogy erősödött a regionális fejlesztési ügynökségek szerepköre is az ÚMFT intézményrendszerében, míg korábban a lebonyolításba kapcsolódott be ez az intézmény, most közreműködő szervezetként vesznek részt a regionális operatív programokban.

Pelczné Gáll Ildikó, az eseti bizottság elnöke úgy vélekedett, hogy decentralizáció helyett centralizáció valósul meg az intézményeknél. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy politikai szintet megtestesítő államtitkár hatáskörbe került a monitoring vezetése, és nem tartotta jó megoldásnak a regionális igazgatgatók kinevezésének gyakorlatát sem. Szerinte a regionális fejlesztési ügynökségek nincsenek felkészülve a kibővült feladatra. Felvetette azt a kérdést is, hogy miért kell kormányzati többség az uniós források felhasználásához, az uniós forrás nem a kormányé, hanem az országé.

Bajnai erre reagálva elmondta, azzal, hogy a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) tagjai vezetik a monitoring bizottságokat köztisztviselők helyett, ezzel szétválasztották azt a funkciót, amely szerint az irányító hatóság vezetője ellenőrizte saját területét. Az uniós források felhasználásáért a magyar kormány felel, nagyobb önállóságot lehetne adni a régióknak ebben a kérdésbe, ha választott testület lenne a regionális fejlesztési tanács, és anyagi felelősséget tudna vállalni döntéseiért.

Szatmáry Kristóf az első körben kiírt pályázati feltételek utolsó napokban történt megváltoztatása iránt érdeklődött. Bajnai válaszában hibának nevezte, hogy az árbevétel kiszámításának képletét rosszul jelentették meg, de a kormányzati szándék teljesülése érdekében, azaz három év átlagában az éves árbevétel növekedés 8-15 százalékos legyen, korrigálni kellett a kiszámítás módján.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos elmondta, a társadalmi egyeztetésnél figyelembe vették az észrevételeket, és példaként említette, hogy ennek hatására csökkentették a végleges kiírásban az egy főre vetített árbevételi elvárást a hátrányos helyzetű kistérségekben. Szerinte a társadalmi egyeztetésen észre kellett volna venni, hogy ellentét van az árbevétel számítási képlet és az árbevételi elvárás között.

A kormánybiztos kérdésre válaszolva elmondta, hogy valóban külső támadás érte az NFÜ szerverét a múlt héten, a hibát még aznap kijavították. Az ügyben rendőrségi feljelentést tettek és azt kérte, erősítsék meg a biztonságot annak érdekében, hogy ilyen ne forduljon elő.

Bajnai képviselői kérdésre válaszolva elmondta, hogy az első körben kiír pályázatokra eddig mintegy 50 ajánlat érkezett, ezek döntő többsége a mikro cégeknek szóló 1-5 millió forintos normatív támogatást érinti, a mintegy másfél hónapos beadási határidő alatt még több ezer pályázatot várnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik