Üzleti tippek

Szakosodott játékosok

Olcsóbb bankszolgáltatásokra is bukkanhat a vállalkozó, ha kissé körülnéz a pénzintézeti piac egy-két éve indult, ma még kicsinek számító szereplői között.

Uniós csatlakozásunk óta több olyan bank, fióktelep is megjelent Magyarországon, amely nem kínál teljes körű vállalati szolgáltatást, hanem tudatosan valamely speciális szolgáltatásnál nyújt riválisainál kedvezőbb tarifát.

A lakosság mellett elsősorban a legkisebb cégeket kiszolgáló Ella Bank vállalati bankszámlája például azoknak előnyös, amelyek egy hónapban sok banki tranzakciót (például közüzemi díjak, járulékok befizetésé) bonyolítanak, s nemigen van lekötni való tartaléktőkéjük. A társaságnál ugyanis nincs havi számlavezetési díj – magyarázza Szebényi Tamás termékfejlesztési vezető –, ingyenes a havi számlaértesítő is. A látra szóló, nem lekötött számlaösszegekért pedig viszonylag kedvező kamatot fizetnek.

Az Ella megállapodott az Ipartestületek Országos Szövetségével (Iposz): a szövetség tagjainak külön privát számlát kínál, klasszikus lakossági bankszámlája mellett. Itt sincs havi számlavezetési díj, a látra szóló kamat pedig 5,25 százalék. Az Iposz-tagoknak kedvezményes, szabad felhasználású jelzáloghitel is jár, a privát ingatlan fedezetével akár céges célokra is lehet költeni a kölcsönt.

Nincs viszont az Ella Banknál devizaalapú számla, lekötött betét, s nem lehet csoportos beszedési megbízást sem adni. Cserébe összeghatártól függetlenül fix díjú az átutalás bankon kívülre, a készpénzfelvétel pedig a bankjegykiadó automata típusától függően eltérő, de szintén rögzített (nem százalékos) tarifájú.

Kifejezetten a 700 millió és 50 milliárd forint közötti éves árbevételű, exporttevékenységet (is) folytató, s akár az Európai Unió több tagállamában telephelyet fenntartó vállalkozásokra szakosodott a Fortis Bank. Nálunk jó másfél éve nyitotta meg fióktelepét. A nemzetközi átutalások a Fortis saját rendszerén át folynak. A csoport az összes európai valutát hazaiként kezeli, így a tranzakciók más bankokhoz képest olcsóbbak. Ráadásul az utalás még aznap teljesül: nincs a másutt jellemző 2–3 értéknapos átfutás – hangsúlyozza Sziráki Edit magyarországi vezető.

Magától értetődő lehetőség, hogy a vállalakozás magyarországi (ingatlan)fedezetére, mondjuk, a bankcsoport ausztriai vagy skandináviai tagjának közvetítésével kap hitelt, ottani felhasználásra. A Fortis treasury szolgáltatása is erős: elsősorban az energiaigényes iparágak vállalkozói, például szállítmányozó cégek számára hasznos energiafedezeti termékeket (derivatív konstrukciókat, az opciók különböző formáit) kínálják. Tavaly óta a csoport itthon is bővült, hiszen megkezdte eszközlízing-szolgáltatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik