Üzleti tippek

Akinek inge…

Az ing a férfiruházatnak csak egy kiegészítője, még sincs jól öltözött úr ing nélkül. Divatos se, mert az ing stílusteremtő alapdarab.

Az ing szükséges tétele a ruhatárnak, hiszen férfi nem jelenik meg nélküle, hacsak nem pólóban és pulóverben jár. Az ing divatos ruházat. „A menő darabok általában erősen svejfoltak, mintázatuk rendkívül feltűnő ábrákból vagy egyszerűen letisztult, de mégis a klasszikustól eltérően sűrűn csíkozott motívumokból áll” – mondja Magyari Tamás, az olasz elegancia egyik zászlóvivőjeként számon tartott luxusmárka, az Ermenegildo Zegna magyarországi franchise-üzletének ügyvezetője.

Az ing az üzletember megjelenését meghatározó ruhadarab, elöl gombolódik, lehajtott gallérral készül, az ujja pedig hosszú. „Az urak öltönyhöz még nyáron se vegyenek fel rövid ujjú inget, főként ha nyakkendőt is viselnek. Az viszont elfogadott, hogy öltönyösen hosszú ujjú ingben jelennek meg, amelyhez nem kötnek nyakkendőt” – szögezi le Schiffer Miklós image-maker.

„Pincéreffektus”

Márkák és árak

Jaques Britt 15 000–25 000 Ft
Pelote konfekció 22 990 Ft
Pelote Tailor-Made méretes 28 900–59 900 Ft
Sartoriale konfekció 34 900–61 900 Ft
Sartoriale méretes 39 900–89 900 Ft
Z Zegna 35 900–45 900
Zegna Sport 32 900–45 900

A Pozsonyi úti Butler Collection for Men üzlet tulajdonosa, Ács Péter elmondja, hogy az üzletében egyedárusítási joggal kínált német márka, a Jacques Britt ingeit három csoportba sorolják. A city vonalba a klasszikus városi, azaz business ingek tartoznak, a casualt a lazább, sportosabb darabok alkotják, míg a gála vonalba az alkalmi, azaz formális ingek tartoznak. „Utóbbiak általában egyszínűek, rejtett gombolásúak, dupla mandzsettás vagy szmokingingek” – fűzi hozzá Ács Péter. A kínálat egyébként a 36-ostól a 46-os méretig terjed, ezeken belül normál és hosszított méretállás egyaránt kapható.

Az utóbbi években a sziluettet követő, szűkebb fazonú ingek voltak divatosak, pocakos uraknak azonban ez nem feltétlenül előnyös. Ajánlatos elkerülni a „pincéreffektust”, vagyis hogy buggyosan kihúzva a nadrág korcára ráessen az ing.
Szintén gyakori jelenség, hogy testesebb urak ingük gallérját nem tudják begombolni, s ezt a nyakkendő csomójával igyekeznek leplezni. A konfekcióingek központi mérete a nyakkörív, így az is előfordulhat, hogy erősebb nyakú férfiak vállban túl széles inget kénytelenek viselni. Ilyen esetben érdemes méret után készített terméket választani.

A legalsó a piros

A méretes ingek további előnye, hogy kiválasztható a leginkább kedvelt gallér vagy mandzsetta típusa, illetve az egyéb apró részletek is meghatározhatók. Mivel pontos testméretből indulnak ki, a méretes ingek az átlagos konfekciótól eltérően szűkebbek, derékban csinosabbak, karcsúsítottak lehetnek.

Méretes ing esetében az alapanyag kiválasztása az első lépés. Városi öltözethez pamutinget ajánlatos viselni, nyári ingek alapanyaga len is lehet. A szintetikus szállal, leggyakrabban poliészterrel kevert pamutanyagok kevésbé gyűrődnek, de a belőlük készült ingek viselete kellemetlenebb, hiszen nem szellőznek megfelelően.

Minél kiválóbb minőségű a pamut alapanyag, általában annál finomabb a szövése, és gyakran erősen gyűrődik. A vasaláskönnyített, „mentes” ingek alapanyagát a gyártók szintetikus szállal keverik, illetve a tiszta pamut felületét vegykezelik. „Választékunkban található egy előre durván gyűrt pamuting, nagyon szűk szabással, amelyet tilos vasalni, ha szeretnénk megőrizni eredeti formáját” – jegyzi meg érdekességként Magyari Tamás.

Nemcsak a méretes, de a konfekcióingeknek is vannak egyedi jellemzőik. A Jacques Britt márka esetében például az alsó gombot piros cérnával varrják fel. Ez nem látszik, mert az öltöny nadrágja eltakarja, mégis megkülönböztethető vele a márka. Az eredetiséget tanúsítja az ing gallérja alá varrt hullámvonal, továbbá a kézelőbe hímzett, az ing színével azonos színű és árnyalatú, ezért szinte alig észrevehető JB monogram.

Ha a cápa…

Az ing karakterét színe és mintázata határozza meg. Az üzletemberek divatjában a legelterjedtebbek a csíkos ingek, de az apró mintás is népszerű. A néhány éve még népszerű nagy kockás, olykor diagonál mintázatú ingek viseletét Wilhelm Barbara, a Pelote Tailor-Made kereskedelmi igazgatója nem javasolja az uraknak.

„Kirívó változás az exkluzív férfiruházati piacon a luxus és a klasszikus ingek világában nincsen. Szűkebb lett a sziluett, kicsit változnak a mintázatok. Az Ermenegildo Zegna a divatra fogékony uraknak a tavasz–nyári szezonra például piros-szürke csíkos, illetve fehér alapon kék csíkos ingeket kínál” – mondja Magyari Tamás.

A legkedveltebb színek egyébként évek óta: a hófehér, a piszkosfehér, az elefántcsont, a kékek különféle árnyalatai, a szürke és a fekete. „A fekete ing, higgyék el az urak, nem fiatalít! – mondja Görög Ibolya protokollszakértő. – Ha valakin meglátok egy fekete inget, ráadásul csillogó halvány ezüst nyakkendővel, gyorsan lenézek a lábára, mert biztosan fehér betétes cipőt is hord.”

Az üzletember ingének része a dupla kézelő. Ez elegánsabb, mint a gombos szimpla mandzsetta, de nem alkalmi viselet. A hétköznapi ingek szimpla, gombolható kézelővel, egy vagy két zárógombbal készülnek.

Az ing legfontosabb része a gallér, amely protokolláris jellegét is meghatározza. „A legelterjedtebb, a kent egyenesen lefelé irányuló és egymással mintegy 45 fokot bezáró gallérpárral készül. A tőzsdék pénzembereiről elnevezett cápagallért egymástól eltartó, legalább 160 fokos szögben álló gallérpárok jellemzik” – mondja Schiffer Miklós.

Az arc vonásait legjobban az ing befolyásolja, erről nem szabad megfeledkezni a gallérforma kiválasztásánál. Görög Ibolya azt tanácsolja, hogy határozott, éles arcvonalú férfiak cápa vagy kent gallérú inget viseljenek széles, vastag csomóra kötött nyakkendővel. Kerek arcú, rövid nyakú uraknak inkább a kent gallér előnyös keskeny, hosszúkás nyakkendőcsomóval. A hosszúkás, keskeny arcformához jól áll a cápa és a kent gallér is, hosszúkás csomóra kötött nyakkendővel. „Magas homlokú, hosszú nyakú és arcú, de erős állú férfiak azért ne hordjanak cápa gallért, mert szélesíti az arcukat, és rövidebbnek mutatja a nyakukat.”
Egy ing akkor kényelmes, ha a zárt inggallér és a nyak között legalább egyujjnyi hely marad. A kellő hosszúságú ingujj a csukló és a kézfej találkozásáig ér, a zakó ujja alól egy-két centire kilátszik. Ha több látszik ki, akkor vagy az ing hosszú, vagy a zakó ujja rövid.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik