Üzleti tippek

Veres beszedné a kéthavi elvárt adót

admin
admin

2007. 02. 28. 20:28

Veres János kérdésre válaszolva nem erősítette meg a sajtó által közzétett 55 milliárd forint elvárt adóbevétel kiesést. Hangsúlyozta viszont, hogy az első két hónapra az adóelőlegnek teljesülnie kell, hiszen az Alkotmánybíróság a kihirdetés időpontjával semmisítette meg az erre vonatkozó előírást. Ennek megfelelően 55 milliárd forint éves bevétel esetén több mint 9 milliárd forint a két hónapra jutó bevétel.

Mivel Magyarországon nincs precedens jog, nem tudható, hogy a társas vállalkozásokra vonatkozó alkotmánybírósági döntés az egyéni vállalkozókra is érvényes lesz-e – válaszolt egy másik kérdésre Veres János.

Az Alkotmánybíróság szerint az elvárt adó nem áll közvetlen összefüggésben az adófizetésre kötelezett adóalanyok tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyaival, ezektől függetlenül ír elő ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után adófizetési kötelezettséget.

A kormány jövő heti ülésén foglalkozik először azzal, hogy az elvárt adóval kapcsolatos alkotmánybírósági döntéséből mi következik – jelentette ki Veres János. “Sokféle lehetőséget vizsgálunk, tehát nemcsak azt amiről a médiában szó esik, így a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt” – tette hozzá.

“A költségvetés általános tartalékának terhére nem rendezhető a kieső adóbevétel, mert az kisebb, mint az alkotmánybírósági döntés hatása ” – közölte a pénzügyminiszter.

Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az „elvárt” jövedelmet (nyereséget) adóztató törvényi szabályozást, valamint az „elvárt adó” adóelőlegének megfizetéséről szóló rendelkezést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.