Üzleti tippek

Prevencióval kicselezhető a késedelmes fizetés

Egyre nagyobb problémát okoz a kkv-szektornak a kintlévőségek és a késedelmes fizetések növekedése: Magyarországon kiemelkedően magas, 2,9 százalékos a leírási veszteség, az európai 1,5 százalék körüli átlaggal szemben.

Az Intrum Justitia új, megelőző szolgáltatáscsomagja kifejezetten abban segíti a kis- és középvállalkozásokat, hogy minél kevesebb számla juthasson el a költségesebb és kockázatosabb behajtási fázisba.

Minél hamarabb kezdünk el a kintlévőségekkel foglalkozni, annál nagyobb a behajtás sikerének esélye. A legjobb persze, ha az ügyek el sem jutnak a behajtási fázisba, de ehhez szemléletváltásra van szükség a vállalatoknál. A kintlévőségek és a leírási veszteségek növekedésének egyik fontos tényezője, hogy a vállalkozások sokszor nem tudják pontosan, hogy ki az üzleti partnerük, így jelentős pénzügyi kockázatot vállalnak – közölte Felfalusi Péter, az cég ügyvezető igazgatója.

A magyar helyzet

Magyarország egyike azon négy európai országnak, melyekben növekedett annak kockázata, hogy a késedelmes, vagy a nemfizetések miatt komoly problémák állhatnak elő, míg nyolc országban e kockázat csökkenése figyelhető meg – derült ki egy tavaly decemberi vizsgálatból.

Növekedett a kockázat

Magyarországon a fizetési kockázat 2006 őszén tovább növekedett, ezzel a 2004. évi tavaszi értéknél jelentősen magasabb kockázati szintet ért el. Riasztó látni, hogy ez a mutatószám nem pusztán túl magas, de folyamatosan növekszik is. Minden más gazdaság (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia) kockázati mérőszámai a 2004. évi őszi adatokhoz képest pozitív irányban változtak.

Magyarországon a szállítói tartozásokat átlagosan 16,8 napi késedelemmel egyenlítik ki (2006. évi őszi adat; 2004 tavaszán: 15,1 nap volt). A régen lejárt követelések (60 napnál régebben) aránya 17 százalékról (2004. tavasz) 24 százalékra emelkedett. A fizetési veszteség aránya is növekedett: míg a veszteség aránya 2004 tavaszán 2,3 százalék volt, addig 2006 őszére ez a szám elérte a 2,9 százalékot.

Prevenció

Az Intrum Justitia Preventív csomagja tartalmazza az összes olyan megelőző szolgáltatást, amelyek akár már a szerződéskötés előtt tájékoztatják a megbízókat üzleti partnerük pénzügyi helyzetéről, valamint a várható fizetési hajlandóságról és kockázatról. A csomagja 2007. március 31-ig akciósan előfizethető, 1 hónapos ingyenes időszakkal. A megrendelők részére a behajtási szolgáltatásokból is jelentős kedvezményt biztosít az adósságkezelő cég.

Hogyan érinti ez a kiscégeket?

A kkv a legérintettebbek a késedelmes fizetés ügyében, hiszen ők rendelkeznek a legkevesebb cash-flow-val. A nagy cégek, melyeknek a kiscégek beszállítóként dolgoznak, előszeretettel használják ki erőfölényüket a kicsikkel szemben. Ennek számos gazdasági következménye van, a legközvetlenebb lehet például az adott beszállító pénzügyi ellehetetlenülése, rosszabb esetben a megszűnése, továbbá automatikus kizárás az uniós pályázati lehetőségekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik