Üzleti tippek

Prevencióval kicselezhető a késedelmes fizetés

admin

2007. 02. 26. 14:52

Egyre nagyobb problémát okoz a kkv-szektornak a kintlévőségek és a késedelmes fizetések növekedése: Magyarországon kiemelkedően magas, 2,9 százalékos a leírási veszteség, az európai 1,5 százalék körüli átlaggal szemben.

Az Intrum Justitia új, megelőző szolgáltatáscsomagja kifejezetten abban segíti a kis- és középvállalkozásokat, hogy minél kevesebb számla juthasson el a költségesebb és kockázatosabb behajtási fázisba.

Minél hamarabb kezdünk el a kintlévőségekkel foglalkozni, annál nagyobb a behajtás sikerének esélye. A legjobb persze, ha az ügyek el sem jutnak a behajtási fázisba, de ehhez szemléletváltásra van szükség a vállalatoknál. A kintlévőségek és a leírási veszteségek növekedésének egyik fontos tényezője, hogy a vállalkozások sokszor nem tudják pontosan, hogy ki az üzleti partnerük, így jelentős pénzügyi kockázatot vállalnak – közölte Felfalusi Péter, az cég ügyvezető igazgatója.

A magyar helyzet

Magyarország egyike azon négy európai országnak, melyekben növekedett annak kockázata, hogy a késedelmes, vagy a nemfizetések miatt komoly problémák állhatnak elő, míg nyolc országban e kockázat csökkenése figyelhető meg – derült ki egy tavaly decemberi vizsgálatból.

Növekedett a kockázat

Magyarországon a fizetési kockázat 2006 őszén tovább növekedett, ezzel a 2004. évi tavaszi értéknél jelentősen magasabb kockázati szintet ért el. Riasztó látni, hogy ez a mutatószám nem pusztán túl magas, de folyamatosan növekszik is. Minden más gazdaság (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia) kockázati mérőszámai a 2004. évi őszi adatokhoz képest pozitív irányban változtak.

Magyarországon a szállítói tartozásokat átlagosan 16,8 napi késedelemmel egyenlítik ki (2006. évi őszi adat; 2004 tavaszán: 15,1 nap volt). A régen lejárt követelések (60 napnál régebben) aránya 17 százalékról (2004. tavasz) 24 százalékra emelkedett. A fizetési veszteség aránya is növekedett: míg a veszteség aránya 2004 tavaszán 2,3 százalék volt, addig 2006 őszére ez a szám elérte a 2,9 százalékot.

Prevenció

Az Intrum Justitia Preventív csomagja tartalmazza az összes olyan megelőző szolgáltatást, amelyek akár már a szerződéskötés előtt tájékoztatják a megbízókat üzleti partnerük pénzügyi helyzetéről, valamint a várható fizetési hajlandóságról és kockázatról. A csomagja 2007. március 31-ig akciósan előfizethető, 1 hónapos ingyenes időszakkal. A megrendelők részére a behajtási szolgáltatásokból is jelentős kedvezményt biztosít az adósságkezelő cég.

Hogyan érinti ez a kiscégeket?

A kkv a legérintettebbek a késedelmes fizetés ügyében, hiszen ők rendelkeznek a legkevesebb cash-flow-val. A nagy cégek, melyeknek a kiscégek beszállítóként dolgoznak, előszeretettel használják ki erőfölényüket a kicsikkel szemben. Ennek számos gazdasági következménye van, a legközvetlenebb lehet például az adott beszállító pénzügyi ellehetetlenülése, rosszabb esetben a megszűnése, továbbá automatikus kizárás az uniós pályázati lehetőségekből.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.