Üzleti tippek

25 milliós magyar–szlovák vállalkozásösztönzés

Az Európai Unió támogatásával magyar–szlovák vállalkozásösztönzési programot valósít meg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kassa megye – jelentette be a projektet működtető nyíregyházi Műszaki és Természettudományi Egyesület (MTESZ) igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

A 100 ezer eurós, mintegy 25 millió forint értékű program új, valamint már működő vállalkozások gazdasági kapcsolat-erősítését segíti elő a két régióban – mondta Losonczi László.

Keczkó Zoltán projektvezető tájékoztatása szerint a nyíregyházi és a kassai műszaki egyesület 5-5 százalék arányú saját forrással járul hozzá a program megvalósításához. Elsősorban a második világháborút követő, kényszerű magyar–szlovák lakosságcsere érintettjeinek, a családok második generációs tagjainak igyekeznek segíteni egyéni- vagy társas vállalkozás létrehozásában, illetve meglévők határokon átnyúló együttműködésében.

A képzés mellett a nyíregyházi és a kassai szervezet vállalja, hogy új projektötleteket is támogat, közreműködik azok megvalósításában, finanszírozásukra pedig pályázatot készít és nyújt be az unió különböző gazdaságfejlesztési alapjaihoz. A már működő vállalkozásoknak úgynevezett látogatóprogramot szerveznek, a két megye cégei felkereshetik leendő partnereiket, üzleti találkozókon vehetnek részt.

A foglalkoztatást bővítő együttműködést kiemelten segítik, hiszen mindkét régiónak jelenleg a munkanélküliség kezelése az egyik legnagyobb gondja, s közösen, harmadik országok piacain hatékonyabban tudnak megjelenni – mondta Keczkó Zoltán.

Losonczi László szerint a program az idén mintegy ötven-száz magyar, illetve szlovák vállalkozást hozhat kedvező helyzetbe a fejlesztésénél, illetve tevékenységük piaci megalapozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik