Üzleti tippek

Talicskával tüntettek az alvállalkozók

admin
admin

2007. 02. 23. 18:52

A szombathelyi szennyvíz-csatorna egy részét felújító alvállalkozók demonstráltak péntek délelőtt a Közbeszerzések Tanácsának (KT) budapesti épülete előtt.

A 12 cég 20-25 dolgozója talicskákkal, kapákkal azért vonult a KT elé, mert a projektre leszerződött – a demonstrálók értesülése szerint felszámolási eljárás alá vont – Varpex Építőipari Zrt.-től máig nem kapták meg a tavaly júniustól év végéig elvégzett munkájukért járó 700 millió forintot.

Kövesi Csaba, a társaságok képviselője az MTI-nek elmondta: a KT-től azt várják, hogy gyorsítsa fel az ügyben indított vizsgálatot, és mielőbb tegye lehetővé a tartozás rendezését. Ezt kérték a hivatal vezetőjének átadott petíciójukban is. A KT elnöke hivatalból jogorvoslati eljárást kezdeményezett az ügyben, a petíciót továbbította több más hatóságnak – az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak, az Állami Számvevőszéknek, a Legfőbb Ügyészségnek és a Nemzeti Nyomozó Irodának – is.

Szombathely önkormányzata állami és európai uniós forrásokból, összesen 5 milliárd forint értékben valósít meg szennyvízberuházást, ennek egy része a demonstráló cégek által elvégzett csatornarekonstrukció. A projekt befejeződött, az átadás márciusban várható.

Az 500-600 embert foglalkoztató cégek úgy tudják, hogy az állam már átutalta a projekt-költségek egy részét az önkormányzatnak. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot a Borostyánkő 2005 Konzorcium nyerte el, majd szinte a teljes műszaki tartalmat illetően leszerződött a Varpex Zrt.-vel. A demonstrálók tudomása szerint a Varpex sem kapott még pénzt a projekt után.

Kövesi Csaba közölte, hogy romavállalkozóként képviseli azoknak a roma származású munkásoknak az érdekeit is, akiknek most a tartozás rendezése nélkül nem tudnak munkát adni.

Hozzátette, hogy ezen kívül nem csak saját ügyükben kívánnak fellépni, hanem általában a magyarországi lánc- és körbetartozások, az ezek kialakulását lehetővé tevő pályázati rendszerek, közvetve a kis- és középvállalkozások ellehetetlenítése ellen.

A Közbeszerzések Tanácsa az MTI-t arról tájékoztatta hivatalból abban a kérdésben kezdeményez eljárást, hogy a nyertes és az alvállalkozók teljesítették-e ténylegesen a szerződésben vállalt kötelezettségeiket, mivel kizárólag ennek a kérdésnek az eldöntése tartozik a döntőbizottság hatáskörébe.

A KT tájékoztatása szerint a közbeszerzési törvény nem tartalmaz rendelkezést arra vonatkozóan, hogy az elvégzett munkák kifizetését a fővállalkozó határidőre teljesítette-e az alvállalkozók számára. Ennek elbírálása a bíróság hatáskörébe tartozó polgári jogvita.

Németh Kálmán, Szombathely alpolgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: az önkormányzat a műszaki teljesítéseknek megfelelően kifizette a közbeszerzési pályázaton nyetes konzorcium tagjainak az elvégzett munkáról benyújtott számlákat.

“Az önkormányzat minden fizetési kötelezettségének eleget tett” – szögezte le. Elmondása szerint a projekt 60 százalékban 30 százalékban nemzeti finanszírozásban és 10 százalékban önkormányzati finanszírozásban valósul meg, de információi szerint a Magyar Államkincstár is rendben fizetett a fővállalkozónak.

“Információim szerint a konzorcium egyik, a céggel szerződésben lévő tagja fizetett a Varpex Zrt-nek, de ez nem számlapénz formájában valósult meg, hanem egy korábbi tartozást kompenzáltak az összeggel” – mondta.

A Varpex Zrt. vezérigazgatóját az MTI-nek nem sikerült elérni, a megkeresésre nem reagált. A társaság honlapja szerint a Varpex 1990 decemberében Varpex Kertészeti Szolgáltató Kft. néven kezdte meg működését. Az alapítók családi hagyományait folytatva a kerthez, illetve az épületek környezetéhez kapcsolódó munkákban kívánta szolgáltatást nyújtani. A honlapon közzétett adatok szerint 2005-re mintegy 10 milliárd forintos nettó árbevételt vártak, míg egy évvel korábban ez meghaladta a 8 milliárd forintot.

Az MTI tudósítója telefonon megkereste a Borostyánkő 2005 Konzorciumot alkotó cégek képviselőit is, de egyikük sem kívánt nyilatkozni az ügyről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.