Üzleti tippek

Áprilistól nyílnak a vidékfejlesztési pályázatok

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban alapvetően az állattenyésztés fejlesztését, továbbá a megújuló energiaforrások termelését és hasznosítását kívánják ösztönözni - mondta Ficsor Ádám, az agrártárca szakállamtitkára a Fiatal Gazda Konferencia résztvevői előtt tartott előadásában.

Az állattenyésztés fejlesztését átlagosan 40 százalékos támogatással kívánják segíteni, míg a bioetanol gyártást a gabonafelesleg levezetésére szolgáló technológiának tartják elsősorban. Ezen a területen összességében mintegy 2 millió tonna gabona felhasználására lesz mód a számítások szerint.

Az agrártárca a támogatásoknál még kiemelt jogcímként kezeli a kertészeti ágazathoz tartozó támogatásokat, valamint a modernizációt szolgáló gépbeszerzéseket. A speciális erő- és munkagépekre a gazdálkodók 35 százalékos támogatást vehetnek igénybe, míg az általános gépbeszerzés támogatása várhatóan 25 százalékos lesz.

Az agrártárca figyelmet fordít arra is, hogy a gazdálkodók a megfelelő szaktudással rendelkezzenek, ezért képzésükre szintén jelentősebb összeget szán. A szakállamtitkár jelezte: lesznek olyan támogatások, amelyek csak akkor vehetők igénybe, ha a gazdálkodók előzetes képzésen vesznek részt. A képzési támogatás általában 80 százalékos lesz.

A termelői csoportok létrehozását szintén előtérbe helyezi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, mivel a szakértők szerint az integráció lehet az egyik feltétele annak, hogy a magyar mezőgazdaság termelési szintje növekedjen. Tíz év alatt a fejlődés mintegy 30 százalékos lehet.

A Natura 2000 program végrehajtásakor mind az erdőgazdálkodás, mind pedig a gyepgazdálkodás tekintetében meg kell felelni az agrár környezetvédelmi program követelményeinek.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program célkitűzése még a munkahelyteremtés támogatása, valamint a falufejlesztés segítése is. A munkahelyteremtésre az elkövetkező 7 évben 110-120 milliárd forint áll rendelkezésre, míg a falufejlesztés 60 milliárd forintra számíthat.

A munkahely teremtésre rendelkezésre álló pénzből mintegy 10-20 ezer mikrovállalkozást lehet támogatni vidéken annak érdekében, hogy új munkahelyek jöjjenek létre. A Leader Program végrehajtására, amely a falusi közösségek programjait hivatott finanszírozni, további 70-75 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Az első pályázók áprilistól adhatják be igényeiket. A pályáztok elbírálásának ideje a korábbiakhoz képest 1-2 hónappal lehet rövidebb az adminisztráció egyszerűsítése okán.

Ajánlott videó