Üzleti tippek

Ötmilliárd euró jut vidékfejlesztésre

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program végrehajtására 2013 végéig mintegy 5 milliárd euró, azaz 1250-1300 milliárd forint áll rendelkezésre – hangoztatta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Magyar Tudományos Akadémián tartott szakmai tanácskozáson.

Gőgös Zoltán elmondta: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program intézkedései közül a leghangsúlyosabb a modernizációs tengely, amely a rendelkezésre álló források 47 százalékát köti majd le 7 év alatt. Az államtitkár szerint a modernizációs programrész végrehajtásában nagy hangsúlyt kell helyezni a fenntartható fejlődést biztosító intézkedésekre. Példaként említette a trágyakezelés támogatását, továbbá az erdősítést, ezen belül is az energia célú ültetvények területének jelentős növelését.

Gőgös Zoltán külön is hangsúlyozta, hogy a technikai, technológiai fejlesztésre szánt pénzek prioritásai között fontos helyen szerepel a fenntartható fejlődést biztosító beruházások támogatása. Ezek közül fontosnak ítélte a környezetterhelés csökkentését biztosító fejlesztések megvalósítását. Elsősorban a nagy állattartó telepek állatjóléti beruházásainak fejlesztését és nitrát-terhelésének csökkentését mondta gyors megoldandó feladatnak. Ezért is támogatja a program 75 százalékos mértékben a hígtrágya-kezelés korszerű technológiával történő ártalmatlanítását.

A mezőgazdasági területek erdősítését különösen a 20 aranykorona alatti területeken tartja fontosnak Gőgös Zoltán, ahol a mezőgazdasági termelés már nem kifizetődő. Az államtitkár az erdősítés során főként az energia jellegű ültetvények széles körű elterjesztése mellett érvelt, mondván ezek nemcsak ökológiai, hanem gazdasági hasznot is hajtanak.

Jelezte azt is, hogy a modernizációs programrész támogatási jogcímei között előkelő helyen szerepel az ökológiai technológiai, technikai berendezések korszerűsítésének segítése. Példaként említette a növényvédelmi célokat szolgáló gépek vásárlásához adott támogatást, amelynek nyomán tovább csökkenthető a környezeti terhelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik