Üzleti tippek

A kamara elkötelezett a reformok végigvitelében

A következő időszakban a magyar gazdaság kitörési pontja az európai uniós fejlesztési források hatékony felhasználása és a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztése lehet - hangoztatta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön az MKIK rendkívüli elnökségi ülésén, amelyen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

Parragh László úgy vélekedett, hogy a konvergenciaprogram és az Új Magyarország Fejlesztési Terv sok ponton szembe megy egymással hatásaikat tekintve. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy egyetért a kamara elnökével az érdemi társadalmi párbeszéd fontosságával.

Parragh László közölte az elnökséggel, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem fogadta el az MKIK meghívását a hagyományos gazdasági évnyitóra, miközben több külföldi kamara rendezvényén részt vesz. Parragh László elmondta, hogy gazdaság szereplői elkötelezettek a reformok végigvitelében, ennek garanciáját a szakmaiságban és az érdemi párbeszédben látják.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint választ kell adni arra a kérdésre, hogy kiigazítás kell-e, elég-e a reform, vagy rendszer-korrekciót kell elvégezni. Az Országgyűlés elnöke kitért arra, hogy Magyarország akkor tud megfelelni a globalizált világ kihívásainak, ha erős nemzeti tőkét tud maga mögött. Szili Katalin úgy vélekedett, fontos, hogy a gazdaság szereplői is Kárpát-medence viszonylatában gondolkodjanak fejlesztéseik során, illetve hangsúlyt fektessenek a határ menti régiók együttműködésére.

Radetzky Jenő, az MKIK alelnöke elmondta, hogy a kamara kiemelten kezeli a kárpát-medencei vállalkozók közötti együttműködés elősegítését, a kis- és középvállalkozások piacra jutásának támogatását. Az MKIK alelnöke felkérte Szili Katalint, hogy fogadja el a Kecskeméten megrendezendő kárpát-medencei vállalkozások fórumának fővédnökségét.

Miklóssy Ferenc, az MKIK általános alelnöke a hatóságok ellenőrzési gyakorlatát kifogásolta, amely a túlzott költségvetési elvárásoknak kíván megfelelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik