Üzleti tippek

Új előírások az utazási vállalkozásokra

admin

2007. 02. 22. 17:40

Az utazási vállalkozók legfontosabb adatait - így a biztosíték összegét is - köteles honlapján közzé tenni a Magyar Turisztikai Hivatal – rendelkezik többek között az utazási cégekről rendelkező kormányrendelet módosítása.

Az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló rendeletét módosítva, a kormány több ponton szigorította az ezekre a vállalkozásokra vonatkozó előírásokat. Eddig is csak szakképzett személy irányíthatta az utazási vállalkozást, most e szabály kiegészült azzal, hogy egy személy, csak egy cégnél felelhet annak szakmai tevékenységéért. Új szabály az is, hogy minden utazási irodában kell lennie internetnek.

A vagyoni biztosítékok formái változatlanok maradtak, viszont több helyütt más lett a tartalmuk. Aki belföldről külföldre – és viszont – utaztat, annak jelenleg vagyoni biztosítékként az értékesítési nettó árbevétel 12 százalékát, de minimum 4 millió forintot kell letennie. Az arány változatlan maradt, de a legkisebb összeg 5 millió forintra emelkedett.

A többi esetben – belföldi utaztatás, charter járat – a biztosíték szabályai nem változtak, viszont módosult a számítási módszer. Az előző évben, illetve az adott évben elért, továbbá a következő évre tervezett nettó árbevétel közül a legmagasabb után kell biztosítékot adni. (Eddig az előző és az adott év közül a magasabb árbevételű volt az alap.)

Az utazási vállalkozónak minden év október 31-ig a következő évre tervezett, míg május 31-ig az előző évben elért árbevételéről tájékoztatnia kell a Magyar Turisztikai Hivatalt. Ez utóbbi időpontig kell megemelni a biztosíték összegét is. A Magyar Turisztikai Hivatal törli a céget a nyilvántartásából az eddigieken túl akkor is, ha a vagyoni biztosítékkal kapcsolatos kötelezettségét megszegte. Szintén új szabály, hogy a törlést az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és az üzlet helye szerinti jegyző is kezdeményezheti.

A Magyar Turisztikai Hivatal havonta köteles frissíteni honlapján az utazási vállalkozások adatait. Minden cégről közölni kell a nevét, címét, elérhetőségét (ugyanezeket az adatokat az üzleteiről is), továbbá a vagyoni biztosítékának összegét és azt, hogy ki adta a biztosítékot. A módosítás április 6-án lép hatályba.

Az ekkor már működő utazási vállalkozásoknak május 31-ig igazolniuk kell, hogy rendelkeznek a megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel. Akinél változott a vagyoni biztosíték nagysága, annak június 1-jéig kell megfelelnie a magasabb összegnek. Ettől az időponttól csak az a vállalkozás működhet, amely mindenben megfelel az új előírásoknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.