Üzleti tippek

Új előírások az utazási vállalkozásokra

Az utazási vállalkozók legfontosabb adatait - így a biztosíték összegét is - köteles honlapján közzé tenni a Magyar Turisztikai Hivatal – rendelkezik többek között az utazási cégekről rendelkező kormányrendelet módosítása.

Az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló rendeletét módosítva, a kormány több ponton szigorította az ezekre a vállalkozásokra vonatkozó előírásokat. Eddig is csak szakképzett személy irányíthatta az utazási vállalkozást, most e szabály kiegészült azzal, hogy egy személy, csak egy cégnél felelhet annak szakmai tevékenységéért. Új szabály az is, hogy minden utazási irodában kell lennie internetnek.

A vagyoni biztosítékok formái változatlanok maradtak, viszont több helyütt más lett a tartalmuk. Aki belföldről külföldre – és viszont – utaztat, annak jelenleg vagyoni biztosítékként az értékesítési nettó árbevétel 12 százalékát, de minimum 4 millió forintot kell letennie. Az arány változatlan maradt, de a legkisebb összeg 5 millió forintra emelkedett.

A többi esetben – belföldi utaztatás, charter járat – a biztosíték szabályai nem változtak, viszont módosult a számítási módszer. Az előző évben, illetve az adott évben elért, továbbá a következő évre tervezett nettó árbevétel közül a legmagasabb után kell biztosítékot adni. (Eddig az előző és az adott év közül a magasabb árbevételű volt az alap.)

Az utazási vállalkozónak minden év október 31-ig a következő évre tervezett, míg május 31-ig az előző évben elért árbevételéről tájékoztatnia kell a Magyar Turisztikai Hivatalt. Ez utóbbi időpontig kell megemelni a biztosíték összegét is. A Magyar Turisztikai Hivatal törli a céget a nyilvántartásából az eddigieken túl akkor is, ha a vagyoni biztosítékkal kapcsolatos kötelezettségét megszegte. Szintén új szabály, hogy a törlést az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és az üzlet helye szerinti jegyző is kezdeményezheti.

A Magyar Turisztikai Hivatal havonta köteles frissíteni honlapján az utazási vállalkozások adatait. Minden cégről közölni kell a nevét, címét, elérhetőségét (ugyanezeket az adatokat az üzleteiről is), továbbá a vagyoni biztosítékának összegét és azt, hogy ki adta a biztosítékot. A módosítás április 6-án lép hatályba.

Az ekkor már működő utazási vállalkozásoknak május 31-ig igazolniuk kell, hogy rendelkeznek a megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel. Akinél változott a vagyoni biztosíték nagysága, annak június 1-jéig kell megfelelnie a magasabb összegnek. Ettől az időponttól csak az a vállalkozás működhet, amely mindenben megfelel az új előírásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik