Üzleti tippek

Egyedül nem megy

A turisztikai szakmával és a stratégiai partnerekkel is szorosabbra fűzi kapcsolatait az idén a Magyar Turizmus Zrt. A társaság a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet az internetes kampányokra.

A Magyar Turizmus Zrt. idei költségvetése megegyezik a tavalyival, azaz mintegy 4,65 milliárd forint. Ezenfelül marketingtevékenységre körülbelül 300 millió forintot csoportosítanak át, amelyet a társaság átköltöztetésével, a 187 fős létszám 136 fősre csökkentésével és a struktúra átalakításával sikerült megtakarítaniuk.
Így külpiaci marketingre a turisztikai célelőirányzatból körülbelül 2,1 milliárdot, míg a belföldi turizmus ösztönzésére mintegy egymilliárd forintot költenek, ebből 450 millióval részesednek közvetlenül a régiók. A marketingterv az év végére lett kész, és 43 szakmai szervezetnek küldték el átolvasásra és javaslattételre. Ugyan a vaskos paksaméta végén nevesítve mindössze kilenc szakmai csapat szerepel, a tervek szinte minden ponton lehetőséget biztosítanak arra, hogy turizmusban érdekelt piaci szereplők csatlakozhassanak hozzá.

Az „Első a vendég” és a „Szolgáltató szervezet vagyunk” a két fő filozófiai pillére a Magyar Turizmus Zrt. (MT) több mint kétszáz oldalas 2007. évi marketingtervének. Hogy mennyire jó döntés két olyan fogalmat kiemelni, amelyeknek magától értetődőeknek kellene lenniük, azt majd a jövő és a szakma eldönti. Az viszont biztos, hogy az utolsó órában döntött úgy az MT, hogy valóban partnerként tekint az iparág szereplőire.

Nehezített program

Az első banánhéjon azonban már el is csúszott a társaság terve a „Zöld turizmus évének” meghirdetésével. A tematikus év a természetjárásra, a nemzeti parkokra, kerékpáros és lovas turizmusra épül, de a kormány több olyan döntést is hozott ősszel, amely megkérdőjelezheti a programok sikerét. Így fordulhat elő, hogy számos, az MT népszerűsítő akcióiban szereplő úti célt (kéktúra útvonal, nemzeti parkok) olyan vasútvonal keresztez, amelyen eddigi kihasználatlansága miatt a jövőben nem fognak szerelvények közlekedni. Nem segíti a belföldi vendégéjszakák számának gyarapodását az sem, hogy május 1-jétől megszüntetik a természetjáróknak járó ötvenszázalékos csoportos kedvezményt is.

Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a döntéseket nem kommentálta, annyit viszont megígért, hogy a jövő évi marketingtervek már szeptemberben készen lesznek, így amennyiben a kormány október végén lefaragna a költségvetésből vagy keresztülhúzná a marketingszervezet számításait, akkor decemberben még mindig lesz mód némi változtatásra. Az igazgató azt is elárulta, hogy 2008-ban reményeik szerint a „Világörökségek” kerül a kommunikáció középpontjában, amelyek valószínűleg nem fognak eltűnni a turisztikai kínálatból.

A hétvégékben bíznak

A belföldi turizmus, ha lassuló ütemben is, de 2006-ban is bővült: három százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, az idén pedig a kereskedelmi szálláshelyeken el szeretnék érni a 9,3 milliós számot. A hosszabb távú célok közt szerepel, hogy 2013-ra a belföldi turizmus súlya elérje az uniós országok átlagát, a 60 százalékot.

A legnagyobb kihívást a számára a megszorító intézkedések hatásai jelentik, ezt az idei évben remélhetőleg a kilenc hosszú hétvége és az üdülési csekk népszerűségének növekedése ellensúlyozza. A csekkek szálláshelyeken való beváltására három akciót terveznek, a hosszú hétvégéket pedig egész évben hirdetik országos szinten és a kilenc régióban lokálisan.

A kommunikációs eszközök használatát az elérendő célcsoporthoz kötik. Így az idei évben kiemelt szerepet kapó internet mellett egyes régiókban olyan csatornákkal is találkozhatunk majd, mint a plázarádiók, plazmamédia-felületek, az egészségturizmust pedig a patikákban kihelyezett szórólapok hirdetik. Az aktivitások természetesen a hosszú hétvégéket megelőző egy hónapban lesznek a leginkább számottevők.

Az évek óta tartó balatoni szezonalitás felszámolására februárban új tévéreklámot sugároznak, amelyben a wellnesst népszerűsítik, a március 15–18-ai hétvégét pedig rádiós nyereményjáték és citylight ajánlatok harangozzák majd be. Az azt követő hosszú hétvégére (április 28.–május 1.) viszont főként online formában hívják fel a figyelmet.

A megszólítottak köre a hónapok során változik: míg év elején az extra szolgáltatások iránt fogékony, fizetőképes városi menedzserhez szólnak, addig tavasszal a gyermekes családok felé fordulnak, nyáron pedig a fiatalok kerülnek középpontba. Üdvözlendő, hogy a júniusi imázshirdetésben a Sió-Eckessel és a Mi Balatonunk Egyesülettel is összefog a társaság. A tó népszerűségének növelésére további akciók is lesznek, ezekben Miss Balatonnak és Bujtor Istvánnak jut majd szerep.

Fővárosi akció

A Balaton után a második leggyakrabban felkeresett régió Budapest és környéke. 2006 első nyolc hónapjában a fővárosban a belföldi vendégek száma 2,7, a külföldi vendégeké 4,6 százalékkal csökkent. Ezt a tendenciát szeretné visszafordítani az MT a „Budapest vendégül látja Magyarországot” munkacímű akcióval, amely a nyári holtszezonban csábítaná a fővárosba a magyarokat.
Emellett a vidékiek figyelmét szeretnék ráirányítani a fővárosban zajló olyan eseményekre is, mint a Tavaszi Fesztivál, az őszi borfesztiválok vagy a karácsonyi programok.

A kommunikációs csatornák közül az akciókban a Kossuth rádiónak, az RTL Klubnak, a Sanoma vidéki lapjainak és női magazinjainak, valamint az országos napilapok közül a Népszabadságnak és a Magyar Nemzetnek jut majd főszerep.

Ugyan a szakmát és a közönséget egyaránt megosztotta az MT tavalyi animációs reklámfilmje, amelyhez a KFT együttes 20 évvel ezelőtti száma adta a kiindulási pontot, az idén is számíthatunk vírusmarketing típusú megoldásokra, ám ennek részleteiről a március 15-éig marketingigazgatói posztot és a londoni képviseletet is ellátó Szűcs Balázs nem nyilatkozott.

Online vonzás

Az internet viszont szinte minden belföldi és a legtöbb külföldi akcióban szerephez jut. A honlapcsaládot az év végére olyan turisztikai portállá akarják fejleszteni, ahol teljes körű szolgáltatást kap az ügyfél az úgynevezett „one stop shop” rendszerben. Ez annyit jelent, hogy a motiváció, informálódás fogalomkörén túl a foglalás lebonyolítása, majd a szerzett tapasztalatok visszacsatolása is egy helyen történik, a kiemelt termékeket pedig mikrosite-okon reklámozzák majd. A hungary.com német és angol nyelvű portál 2006-ban egységes arculatot kapott, és a tartalmi fejlesztés is elkészült, a magyar nyelvű itthon.hu tartalma és arculata pedig még az idén átalakul. Indul egy a fiatalokat célzó többnyelvű aloldal, megújul a Tourinform és elkészül az egészségturizmus honlapja. Kiadványokból 40 százalékkal kevesebb fajta lesz, de azok példányszámát növelik, és mind elérhető lesz a portálról.

A technikai vívmányok használata itt még nem ér véget, március 24-től kincskereső játék indul, ezt a Magyar Természetbarát Szövetséggel és a Magyar Geocaching Köszhasznú Egyesülettel együttműködve készíti az MT. A kilenc turisztikai régióban és Budapesten két helyszínen GPS-támogatott tájékozódási versenyt rendeznek, ebben GPS-készüléket használó és „hagyományos” turisták is részt vehetnek.

Határok nélkül

A külföldi marketing során a legjelentősebb országokban (Németország, Nagy-Britannia, Írország, Ausztria, Olaszország, USA) és a legígéretesebb államokban (észak-európai országok, Francia-, Cseh-, Orosz-, Lengyelország, Szlovákia, Románia) lesznek akciók. Piaconként eltérő hangsúllyal és pozicionálással négy termék, Budapest, a Balaton, az egészségturizmus és a hivatásturizmus valamelyikét kínálják. A tavaly decemberben indult, s nagy visszhangot kiváltó Budapest Winter Invasion kampány március 31-ig tart. Terveznek egy tavaszi és egy őszi hirdetési kampányt a legfontosabb küldő piacokon, s a Lufthansa új járatát is népszerűsíteni szeretnék egy közös bevezető kampány keretében. Ehhez az MT százezer euró értékben járul hozzá hirdetésekkel és tanulmányutakkal. Tavasszal „Keresse a romantikát Budapesten” munkatervű koncepció keretében a középkorú házaspárokat akarják a fővárosba csábítani, ahol azonos árért pluszszolgáltatásokat ígérnek a jelzett időszakban. Nem csoda, hogy megnő a tavaszi akciók száma, a tavaly szeptemberi és október 23-i zavargások ugyanis jelentősen megtépázták az ország imázsát. A szálláshelyek januárig becslések szerint mintegy kétmilliárd forintos bevételkiesést könyvelhettek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik