Üzleti tippek

Vámosi-Nagy: az adórendszert egyszerűsíteni kell

Az adórendszert a következő években egyszerűsíteni kell, az adónemek közül a jövedelmet terhelő adókat vissza kell szorítani, helyettük a vagyoni típusú, illetve a forgalmi adókra kell helyezni a hangsúlyt - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adóigazgatója csütörtökön Budapesten, a svájci kereskedelmi kamarának a feketegazdaság lehetséges visszaszorításáról szóló üzleti rendezvényén.

Az APEH korábbi elnökhelyettese elmondta: a 90-es évek elején Magyarországon a GDP-hez viszonyítva 35-37 százalékra rúgott az “adózatlan gazdaság” aránya, amit a köznyelv feketegazdaságként tart számon. A feketegazdaság 2000-re mintegy 20-22 százalékra húzódott vissza a GDP-hez mérten, napjainkban – egy legutóbbi kormányfői kijelentés alapján – 30 százalék körüli szintre tehető.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a feketegazdaságnak azért van igen negatív hatása, mert torzítja a gazdasági vállalkozások versenyhelyzetét, szűkíti az állami bevételeket, illetve általánosságban az is megfogalmazható, hogy ha valamely gazdasági szereplő nem fizet adót, tb-járulékot, az a gazdaság, a társadalom többi szereplőjét károsítja meg azzal, hogy a többi résztvevő “kétszer annyi adót fizet helyette is”.

Vámosi-Nagy rámutatott: az adómorált erősíteni kell a jövőben, bár az adóelkerülés olykor politikai színezetet kap, ami Magyarországon történelmi gyökerekkel rendelkezik. A volt APEH-elnökhelyettes felidézte, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc után a magyar társadalom által felvállalt szerep, az úgynevezett “passzív rezisztencia” részben az akkori adók nem fizetésében mutatkozott meg.

Már az 1987-es új adószisztéma bevezetése is a feketegazdaság visszaszorítását, az adófizetés társadalmi tudatának erősítését helyezte előtérbe, ez a Kádár-rendszerben nem volt végigvihető, hiszen az adócentralizáció, azaz a befizetett adók aránya a GDP-hez mérten mintegy 60 százalékot tett ki.

“Ahhoz, hogy az adófizetési morál javuljon az országban, mindenképpen tudniuk kell a társadalmi, gazdasági szereplőknek, mire költi el az állam a befizetett adóforintjaikat” – hangoztatta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az Ernst and Young vezető munkatársa emlékezetett arra, hogy az utóbbi időben a kormányzat részéről néhány igen hasznos lépés történt a feketegazdaság visszaszorítására, így például bevezették az alkalmi munkavállalói könyvet, a 10 millió forint feletti építkezéseket be kell jelenteni az adóhatóságnak is, és lehetőséget teremtettek a borravaló kedvezményes adóztatására, ami a borravaló adólegalizálásának irányába mutat.

“Ezzel együtt hosszabb távon egyszerűsíteni kell az adórendszert, az úgynevezett kis adónemeket, amelyeknél különösen nagy a be nem fizetés aránya, ki kell “söpörni” az adószisztémából” – hangsúlyozta az adóhatóság egykori elnökhelyettese.

Kiemelte: szigorítani kell az adózási jogszabályokat megsértő adóalanyok büntetésén, s egyúttal el kell érni, hogy a nagyobb “adóvisszaélőket” tartósan kizárják a gazdasági életből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik