Üzleti tippek

Nonprofit zrt-vé alakul az ITDH

Az ITDH Kht. július 1-jével átalakul nonprofit zártkörű részvénytársasággá. A lépéssel a cégszerű működést kívánják erősíteni. Kisebbségi részt szerez a cégben az MFB, így az ITDH részese lesz a bank egyablakos rendszerének.

Az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. július 1-jével átalakul nonprofit zártkörű részvénytársasággá – mondta Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) külgazdasági szakállamtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A kisebbségi tulajdonosként bekerül a társaságba a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), többségi tulajdonos a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium marad. Az átalakítás célja a cégszerű működés erősítése.

A szakállamtitkár hangsúlyozta: a fejlesztési bank tulajdonosi jelenléte azt jelzi, hogy az ITDH részesévé válik a bank egyablakos rendszerének.

Merényi Miklós elmondta: az átalakítással helyzetbe kívánják hozni az ITDH-t a piacon. Erősítik a kereskedelemfejlesztési és befektetés-ösztönzési tevékenységét azzal, hogy tisztítják a kormányzat profilját, a vállalatokkal kapcsolatos kereskedelemfejlesztési feladatok átkerülnek az ITDH-hoz, miközben a tulajdonosi kontroll erősödik.

A tervek szerint igazgatótanácsban helyet kapnak a kamarák és érdekképviseletek, a pénzügyi, illetve a munkaügyi tárca.

Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatója kiemelte, hogy munkájukban erősítik a vállalatközpontúságot, egyebek között a cégeknek segítséget nyújtanak a projektmenedzsmentben. Regisztrációs rendszert vezetnek be, információval segítik a vállalatokat a külpiaci feltételeknek történő megfelelésben, illetve a már exportképes vállalatoknak szolgáltatást nyújtanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik