Üzleti tippek

E-bevallás: állta a rohamot az APEH

Jól bírta a február 12-i rohamot a kormányzati ügyfélkapu és az adóhivatal elektronikus rendszere. Üzemzavar nélkül fogadták a január véginél jóval nagyobb adatforgalmat, bár az egyéb szolgáltatások olykor lelassultak.

Az adóhatóság által várt 1,4-1,5 millió bevallással és adatszolgáltatással szemben hétfőn éjfélig végül 1,17 millió sikeres bevallás érkezett az adóhatósághoz. Ebből 370 ezret hétfőn küldtek be, amivel megdőlt a január 31-ei 200 ezres napi rekord – közölte Nagy József, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) titkársági főosztályának vezetője. Az adóhatóság készített tervet arra az esetre is, ha a rendszerrel problémák adódnának, de az abban foglaltakat végül nem kellett alkalmazni – tette hozzá Nagy Lajos.

Február 12-én a havi adó- és járulékbevallás mellett más bevallások és adatszolgáltatások határideje is lejárt, voltak olyan adózók, akiknek több – egyes esetekben akár három-négy – bevallást kellett benyújtaniuk egyszerre.

Az APEH a február 12-én e-bevallásra kötelezett adózói kört 830 ezerre becsülte, vagyis ennyiről tételezte fel, hogy kifizető. Közülük 100-110 ezren azonban nem csupán e-bevallást nem nyújtottak be, de nem is regisztráltatták magukat.

A későbbi ellenőrzések derítik majd ki, hogy ők azért nem regisztráltatták magukat vagy képviselőjüket, mert nem kifizetők (az e-bevallás akkor nem kötelező), vagy ennek más oka van. Az adóhatóság egyébként az érintetteket levélben figyelmeztette a regisztrációs kötelezettségre, akik ezt indokolatlanul elmulasztották, akár 500 ezer forint bírságra is számíthatnak.

Az APEH elnöke, Szikora János elrendelte az ügyfélszolgálat megerősítését – munkatársai így a normál napokon megszokott 60-70 vonallal szemben 165 telefonvonalon fogadták a hívásokat, hétfőn pedig egészen éjfélig az adózók rendelkezésére álltak. A FigyelőNet több olvasója viszont arról számolt be, hogy napokon keresztül képtelenség volt elérni az APEH ügyfélszolgálatát, mert egyfolytában foglaltat jelzett a vonal, így kénytelenk voltak egyedül megbirkózni az e-bevallás nehézségeivel.

Február 15-éig újabb 900 ezer e-bevallást vár az APEH, ennek zömét három nagy adózói körből: az egyéni vállalkozóktól, az éves áfa-bevallóktól és az evás vállalkozásoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik