Üzleti tippek

Magyar fotós nyert a World Press Photón

Szigetváry Zsolt, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere „Majdnem forradalom" című, az MTV budapesti székházának ostromáról, illetve az október 23-i zavargásokról készített sorozatával első díjat nyert a World Press Photo versenyén a hírfotók sorozatkép kategóriájában.

Sokáig gondolkodott, hogy miként lehetne felvételeiből erős, önmagáért beszélő, mégsem hatásvadász képsorozatot készíteni a budapesti zavargásokról – mondta el az MTI-nek Szigetváry Zsolt. Végül a szabályos négyzet alakú képkivágás és a fekete-fehér kidolgozás mellett döntött. A négyzetes képkivágás “feszes formát kölcsönöz a képeknek”, a színvilág pedig kiemeli az események drámaiságát.


Magyar fotós nyert a World Press Photón 1

A díjnyertes fotósorozat – KÉPGALÉRIA


“Nagyon komor hangulatú, néhol apokaliptikus hangulatú sorozatot sikerült készíteni” – fogalmazott Szigetváry Zsolt, aki a megengedett 12 helyett végül 10 darabos sorozattal pályázott és – a jelek szerint nagy sikerrel – igyekezett kerülni a nemzetközi zsűri számára közhelyesnek tűnő megoldásokat. Kihagyta például a tüntetőket ütlegelő rendőrökről készült képeket, ilyesmi ugyanis csak Magyarországon újdonság, egy amerikai vagy francia zsűritag számára viszont szinte mindennapos.


Ő a hetedik


Az MTI fotószerkesztőségéből egyébként nem Szigetváry nyert először az amsterdami versenyen: korábban másik két kiváló fotós, Soós Lajos és Friedman Endre is kapott első díjat, különben pedig évente legalább 8-10 díjat hoznak el a szakmai műhely tagjai különböző magyar és nemzetközi sajtófotó versenyekről. Úgy tudni, hogy a MÚOSZ idei sajtófotó pályázatán ugyancsak számos díjjal ismeri el a zsűri az MTI fotósainak munkáját, mint szinte minden évben.


Magyar fotós nyert a World Press Photón 2


A World Press Photo világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó szemléje, s idén 124 ország összesen 4460 fotósa indult. A nemzetközi zsűri két héten át tanulmányozta a több mint 78 ezer beküldött képet, majd február 9-én 10 kategóriában 23 ország összesen 58 fotósát díjazta. A 10 ezer dollárral dotált fődíjat Spencer Platt, a Getty Images amerikai fotósa kapta a tavaly augusztusban az izraeli-libanoni tűzszünet első napján Bejrútban készített képéért, amely az izraeli bombázások után maradt romok között nyitott autóban utazó libanoni fiatalokat ábrázol.


A World Press Photo 1955-ben Hollandiában alapított független, nonprofit szervezet. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése. Idén ötvenedik alkalommal rendezték meg a versenyt, a díjazott fotókból pedig vándorkiállítás készül, amelyet évről-évre több mint 80 helyszínen mutatnak be. A Budapesten a Néprajzi Múzeumban megrendezett tárlat évek óta a főváros egyik legnépszerűbb kiállítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik