Üzleti tippek

Jöhetnek az egyszemélyes cégek

Új egyéni vállalkozói törvény készül: az egyéni cégként történő regisztráció azzal az előnnyel járna, hogy a vállalkozó egyértelműen elválaszthatja a magánvagyonától a vállalkozói vagyont – értesült a Világgazdaság.

Az igazságügyi és rendészeti tárca elképzelései szerint a mai egyéni vállalkozói igazolvánnyal folytatott tevékenység – korszerűbb szabályozással – a jövőben is folytatható lesz, ám emellett mód nyílna az egyéni cégként való működésre is.


Ezzel a vállalkozó egyértelműen elválaszthatja a magánvagyonától a vállalkozói vagyont. Vonatkoznának rá az idevágó számviteli, adó- és csődjogi szabályok, ami ugyan nagyobb kötelezettséget jelenthet, de elkerülheti, hogy személyes vagyonára végrehajtást rendeljenek el.

Ma mintegy 600 ezer egyéni vállalkozás van. A gazdaságban bekövetkezett változások, az uniós csatlakozás, a törvényi módosulások és a tapasztalatok egyaránt szükségessé teszik a törvény megújítását.


Az egyéni vállalkozó anyagi felelőssége korlátlan, gyakran maga viseli a munkaadói és munkavállalói terheket, ugyanakkor kialakult egyfajta erkölcsi megbélyegzése, hogy ő tud a legkönnyebben kibújni a kötelezettségek alól. Az egyéni cég lehetőségével a gazdasági forgalom egyenrangú részvevője lehet – monda Szűcs György, az Iposz elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik