Üzleti tippek

7500 vállalkozás kapott pénzt a GVOP-ból

A 2004-2006. évi Első Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT I.) Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjában (GVOP) a három év alatt több mint 21 ezer projektet nyújtottak be, a pályázati ablakok bezárultak.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) összesítése szerint a támogatási igény megközelíti a 350 milliárd forintot. A beérkezett kérelmek közül mintegy 10 ezer projektet támogatott az irányító hatóság 165 milliárd forint értékben. Ezek a projektek közvetlenül 341 milliárd forint beruházást generáltak a magyar gazdaságban.

A három éves keret biztonságos felhasználása érdekében és az árfolyamváltozás miatt megnövelt támogatási keretnek köszönhetően a 2004. évi árfolyamokkal számolt keret több mint 100 százalékára történt a kötelezettségvállalás. A szerződéskötéssel lekötött összeg is megközelíti az eredeti keret 100 százalékát. A megkötött támogatási szerződések mintegy kétharmadánál már kifizették a támogatást 83 milliárd forint értékben.

A GVOP sikerei

A GVOP-támogatások 42 ezer új munkahely létesítését és mintegy 90 ezer munkahely megtartását segítik elő. A GVOP támogatásaira 93 százalékban vállalkozások – elsősorban kis- és középvállalkozások – igényeltek forrást. A legnépszerűbb támogatási konstrukciók a kkv-k műszaki-technológiai fejlesztése és a kkv-k számára korszerű menedzsment rendszerek és technikák támogatása. Ezekre érkezett a pályázatok 70 százaléka.

A GVOP keretén belül rendelkezésre álló források 64 százalékát a kkv-k nyerték el. A számukra megítélt támogatás megközelíti a 100 milliárd forintot. A mintegy 9000 támogatott projekt 7500 kis- és középvállalkozást érint. A GVOP keretében eddig 117 nagyvállalat esetében született támogató döntés, a megítélt támogatás megközelíti a 14 milliárd forintot.

Önkormányzatok is pályáztak

Az önkormányzatok összesen 220 pályázatot nyújtottak be a GVOP támogatási konstrukcióira, elsősorban az önkormányzatok információ-szolgáltató tevékenységének fejlesztésére, az önkormányzati adatvagyon másodlagos hasznosítására és a szélessávú hálózatok önkormányzatok általi kiépítésének támogatására. Az általuk igényelt támogatás 44 milliárd forint. A 107 támogatott önkormányzati projektre megítélt támogatás megközelíti a 24 milliárd forintot.

Az NFT I. nyílt pályázati konstrukciói közül a legnépszerűbb a gazdasági versenyképességhez kapcsolódó program, a legnépszerűbb pályázati felhívás pedig ezen belül a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztése volt, melyet összesen 5 alkalommal hirdettek meg.

A GVOP keretében 24 nyílt eljárásos pályázati konstrukciót hirdettek meg. A nyílt konstrukciók rendelkezésre álló kerete meghaladja a 140 milliárd forintot. Ezen kívül meghirdetettek 2 központi programot, amelyek végső kedvezményezettjei az államigazgatási szervezetek, haszonélvezői azonban a vállalkozások.

A központi programokból az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. 1,5 milliárd forint támogatást kap az egyablakos ügyintézés létrehozására, a hatékony ügyfélkövetési rendszer kialakítására, valamint az emelt szintű pro-aktív beruházás-ösztönzési tevékenységre.

Mintegy 2 milliárd forint támogatást kapnak a helyi vállalkozói központok, így a 20 helyi vállalkozói központ mindegyikében igénybe vehető az ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik