Üzleti tippek

7500 vállalkozás kapott pénzt a GVOP-ból

A 2004-2006. évi Első Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT I.) Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjában (GVOP) a három év alatt több mint 21 ezer projektet nyújtottak be, a pályázati ablakok bezárultak.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) összesítése szerint a támogatási igény megközelíti a 350 milliárd forintot. A beérkezett kérelmek közül mintegy 10 ezer projektet támogatott az irányító hatóság 165 milliárd forint értékben. Ezek a projektek közvetlenül 341 milliárd forint beruházást generáltak a magyar gazdaságban.

A három éves keret biztonságos felhasználása érdekében és az árfolyamváltozás miatt megnövelt támogatási keretnek köszönhetően a 2004. évi árfolyamokkal számolt keret több mint 100 százalékára történt a kötelezettségvállalás. A szerződéskötéssel lekötött összeg is megközelíti az eredeti keret 100 százalékát. A megkötött támogatási szerződések mintegy kétharmadánál már kifizették a támogatást 83 milliárd forint értékben.

A GVOP sikerei

A GVOP-támogatások 42 ezer új munkahely létesítését és mintegy 90 ezer munkahely megtartását segítik elő. A GVOP támogatásaira 93 százalékban vállalkozások – elsősorban kis- és középvállalkozások – igényeltek forrást. A legnépszerűbb támogatási konstrukciók a kkv-k műszaki-technológiai fejlesztése és a kkv-k számára korszerű menedzsment rendszerek és technikák támogatása. Ezekre érkezett a pályázatok 70 százaléka.

A GVOP keretén belül rendelkezésre álló források 64 százalékát a kkv-k nyerték el. A számukra megítélt támogatás megközelíti a 100 milliárd forintot. A mintegy 9000 támogatott projekt 7500 kis- és középvállalkozást érint. A GVOP keretében eddig 117 nagyvállalat esetében született támogató döntés, a megítélt támogatás megközelíti a 14 milliárd forintot.

Önkormányzatok is pályáztak

Az önkormányzatok összesen 220 pályázatot nyújtottak be a GVOP támogatási konstrukcióira, elsősorban az önkormányzatok információ-szolgáltató tevékenységének fejlesztésére, az önkormányzati adatvagyon másodlagos hasznosítására és a szélessávú hálózatok önkormányzatok általi kiépítésének támogatására. Az általuk igényelt támogatás 44 milliárd forint. A 107 támogatott önkormányzati projektre megítélt támogatás megközelíti a 24 milliárd forintot.

Az NFT I. nyílt pályázati konstrukciói közül a legnépszerűbb a gazdasági versenyképességhez kapcsolódó program, a legnépszerűbb pályázati felhívás pedig ezen belül a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztése volt, melyet összesen 5 alkalommal hirdettek meg.

A GVOP keretében 24 nyílt eljárásos pályázati konstrukciót hirdettek meg. A nyílt konstrukciók rendelkezésre álló kerete meghaladja a 140 milliárd forintot. Ezen kívül meghirdetettek 2 központi programot, amelyek végső kedvezményezettjei az államigazgatási szervezetek, haszonélvezői azonban a vállalkozások.

A központi programokból az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. 1,5 milliárd forint támogatást kap az egyablakos ügyintézés létrehozására, a hatékony ügyfélkövetési rendszer kialakítására, valamint az emelt szintű pro-aktív beruházás-ösztönzési tevékenységre.

Mintegy 2 milliárd forint támogatást kapnak a helyi vállalkozói központok, így a 20 helyi vállalkozói központ mindegyikében igénybe vehető az ingyenes.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.