Üzleti tippek

Több mint száz ötletgazda jelentkezett a pályázatra

Lezárult a ValDeal Innovációs Zrt. feltalálóknak kiírt pályázata. Száznál jóval több olyan ötlet, találmány, fejlesztés érkezett, amelyek közül kiválaszthatóak azok, amelyek kisebb-nagyobb segítséggel komoly üzleti sikereket érhetnek el a nemzetközi piacokon – közölte Polgárné Májer Ildikó, a cég vezérigazgatója.

Mint arról az Üzlet és Siker már korábban beszámolt, a ValDeal nemrégiben 550 millió forint pályázati pénzt nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázaton. A cég ezt az összeget is arra fordítja, hogy létrehozzon és működtessen egy eddig Magyarországon példa nélküli, integrált innováció menedzsment modellt – magyar tudósokat és feltalálókat segít abban, hogy találmányaikból sikeres termék válhasson a nemzetközi piacon.

Az állami támogatás mellett sokszáz millió forint magántőkét is kockáztatnak, vagyis a következő két évben összesen közel 1,5 milliárd forintot költenek arra, hogy az értékes ötletből jó üzlet is legyen. Az innovációval, a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó szakemberek régóta tapasztalják, hogy még a legjobb ötletekből is csak ritkán lesz piaci siker, mert a fejlesztő, a feltaláló nem igazodik ki az iparjogvédelmi szabályok, vagy éppen az adótörvények dzsungelében. Nem biztos, hogy ért a marketinghez, nincsenek kapcsolatai a szükséges tőke felhajtásához, nincs ideje, energiája stb. Ezeket a gondokat segít kiküszöbölni különböző szolgáltatásai segítségével a ValDeal A mostani pályázat sikere azt bizonyítja, hogy széles körben igény mutatkozik tevékenységére.

A január végéig beérkezett tervekből a ValDeal szakemberei első körben kiválasztják azt a százat, amellyel, úgy gondolják, érdemes tovább foglalkozni. „Piaci lehetőségeket kutatunk fel, tanácsokat adunk, közreműködünk mindannak az elvégzésében, ami egy találmány, ötlet hasznosításához kell. Nyárra kiderül, kik a pályázat nyertesei, kik a sikersztori esélyesei” – tette hozzá Polgárné.

A pályázat nyertesei, a megmérettetés után üzleti ajánlatot kapnak a ValDealtól: attól függően, hogy az adott esetben mire van szükség, a szabadalmaztatási eljárástól kezdve a stratégia alkotáson át az üzleti terv elkészítésig, vagy akár a szükséges tőke megszerzéséig is lehetséges az együttműködés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik