Üzleti tippek

Alig nőtt az Ecostat kkv-indexe

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 2007 januárjában 43,2 százalék, több mint három százalékkal kedvezőbb az előző havi értéknél.

A hazai vállalkozások üzleti várakozásainak összesített mérőszáma a júliusi meredek visszaesést követően viszonylag széles sávban, alacsony szinten ingadozott. Az üzleti várakozások trendvonala a szeptemberi mélypont után emelkedőre váltott, szintje azonban 5-6 százalékponttal alacsonyabb az előző évek átlagánál.

A hazai vállalkozások 2007 első félévére vonatkozó helyzetértékelése mérsékelt bizalomerősödést jelez. Az üzleti bizalom javulásában a globális konjunktúrával összefüggő kedvező reálgazdasági adottságok meghatározó szerepet játszanak. Elemzői várakozások szerint a világgazdaság növekedési üteme ebben az évben öt százalékhoz közeli lesz, a világkereskedelem erőteljes bővülése mellett.

Az Ecostat legutolsó előrejelzése szerint 2007-ben a bruttó hazai termék éves növekedése 2,5-2,8 százalék közötti lesz, a fejlődést az export tíz százalék feletti növekedése támogatja. A beruházási tevékenység a bázishatásnak és az uniós transzfereknek köszönhetően a második félévben élénkülni fog, mértéke éves szinten megközelítheti a GDP dinamikáját. A vásárlóerő bővítésére a kormány szándéka szerint idén nem lesz lehetőség, a reálkeresetek várhatóan 3,5 százalékkal, a lakossági fogyasztás 0,5 százalékkal fog csökkenni.

A magyarországi kis- és középvállalatok idei fejlődési esélyei a makrogazdasági mutatók ismeretében az előző évekénél kedvezőtlenebbek lesznek. Versenyképességük javítását, tőkeerejük érezhető növelését önerőből csak kevesen tudják biztosítani. Az EU támogatások az innovatív cégek tőkeerejét erősíthetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik