Üzleti tippek

Alig nőtt az Ecostat kkv-indexe

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 2007 januárjában 43,2 százalék, több mint három százalékkal kedvezőbb az előző havi értéknél.

A hazai vállalkozások üzleti várakozásainak összesített mérőszáma a júliusi meredek visszaesést követően viszonylag széles sávban, alacsony szinten ingadozott. Az üzleti várakozások trendvonala a szeptemberi mélypont után emelkedőre váltott, szintje azonban 5-6 százalékponttal alacsonyabb az előző évek átlagánál.

A hazai vállalkozások 2007 első félévére vonatkozó helyzetértékelése mérsékelt bizalomerősödést jelez. Az üzleti bizalom javulásában a globális konjunktúrával összefüggő kedvező reálgazdasági adottságok meghatározó szerepet játszanak. Elemzői várakozások szerint a világgazdaság növekedési üteme ebben az évben öt százalékhoz közeli lesz, a világkereskedelem erőteljes bővülése mellett.

Az Ecostat legutolsó előrejelzése szerint 2007-ben a bruttó hazai termék éves növekedése 2,5-2,8 százalék közötti lesz, a fejlődést az export tíz százalék feletti növekedése támogatja. A beruházási tevékenység a bázishatásnak és az uniós transzfereknek köszönhetően a második félévben élénkülni fog, mértéke éves szinten megközelítheti a GDP dinamikáját. A vásárlóerő bővítésére a kormány szándéka szerint idén nem lesz lehetőség, a reálkeresetek várhatóan 3,5 százalékkal, a lakossági fogyasztás 0,5 százalékkal fog csökkenni.

A magyarországi kis- és középvállalatok idei fejlődési esélyei a makrogazdasági mutatók ismeretében az előző évekénél kedvezőtlenebbek lesznek. Versenyképességük javítását, tőkeerejük érezhető növelését önerőből csak kevesen tudják biztosítani. Az EU támogatások az innovatív cégek tőkeerejét erősíthetik.

Hernádkak kicsiny település Miskolc közelében, vitatott beruházásokkal. Ahhoz képest, hogy a térség az egyik legszegényebb Európában, a faluban az emberek viszonylag stabil anyagi körülmények közt élnek. A cigánysoron viszont jellemző a nélkülözés, terjed a drog, rossz a közbiztonság. Sokan változásra várnak, igaz, Orbán Viktor neve hallatán többen fellelkesülnek. Riport a kampány kezdetén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.