Üzleti tippek

Vitaminban az egészség?

Tél vége felé fáradékonyak vagyunk, betegségre fogékonyabbak. A reklámok szerint a multivitamin-készítmények jelentik a megoldást.

Mivel testünk egyáltalán nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes egyes vitaminok előállítására, a táplálékunkkal kell őket felvennünk. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, és amelyek sem egymással, sem más anyagokkal nem pótolhatók.

Ahhoz, hogy egészségünk teljes legyen, ásványi anyagokra, nyomelemekre is szükségünk van. Ezek listáján olyan elemeket is felfedezhetünk, amelyeket a hétköznapokban mérgezőkként tartunk számon: egészen kis mennyiségben még higanyra vagy ólomra is szüksége van a szervezetnek.

Veszélyes hiány

Mi történik, ha a testünk hiányt szenved ezekből a létfontosságú anyagokból? A hiány első jele lehet például az ingerültség, a koncentrációs képesség csökkenése, az alvászavar, a rossz közérzet, a depresszió vagy az étvágytalanság. Ha a hiányállapot súlyossá válik, kialakulnak az egyes vitaminokra, nyomelemekre jellemző speciális hiánytünetek. Az A-vitamin elégtelen bevitelénél például romlik a haj, a bőr állapota, de súlyos esetben akár farkasvakság is felléphet. A C-vitamin súlyos hiányának ismert jele a skorbut, de ha kevéssel maradunk a napi szükséglet alatt, akkor is gyengül az immunrendszer. A magnézium hiányában izomgörcsök, ingerlékenység léphet fel, míg az elégtelen jódbevitel strumához vezethet.

A súlyos vitaminhiány állapotába nem csak az éhezők juthatnak el: elég egy ideig gyorsételeken élni, nem figyelni a táplálkozásunkra, és máris felléphet a hiányállapot. Léteznek olyan élethelyzetek is, amikor megnövekszik a vitaminigény: ilyen például a gyermekvárás, a fokozott fizikai aktivitás, a stressz. A helytelenül összeállított fogyókúrás étrend is vezethet a vitaminok és ásványi anyagok hiányához.

Tabletta vagy gyümölcs?

A vitaminok és ásványi anyagok mesterséges pótlásának kérdése ma is vita tárgya. Sok szakértő azt állítja, hogy megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott, vegyes étrend mellett semmi szükség a tablettákra, ráadásul a mesterségesen bevitt vitaminok nem is hasznosulnak úgy a szervezetben, mint a természetes forrásból, zöldségekből, gyümölcsökből nyertek. Tihanyi András dietetikus, táplálkozási szaktanácsadó szerint ebben a megállapításban sok igazság van: a zöldségekben és gyümölcsökben ugyanis megvannak azok a vitaminok, nyomelemek hasznosulását segítő anyagok, például flavonoidok, amelyeket egy vitamintablettába lehetetlen a tökéletes arányban beépíteni.

De szakértőnk is elismeri, hogy a tökéletesen kiegyensúlyozott táplálkozást nehéz megvalósítani. Ráadásul a zöldségek-gyümölcsök ma már nem tartalmaznak annyi hasznos tápanyagot, mint ötven–száz évvel ezelőtti, zamatos, szabadföldi elődjeik. Erre a biotermékek fogyasztása lehet a válasz, a szezonon kívül is kapható különlegességek helyett pedig jobb azokat a gyümölcsöket, zöldségeket választani, amelyeknek szezonjuk van: februárban ne melegházi eperrel akarjuk pótolni a vitaminokat, inkább forduljunk a jól bevált csipkebogyóteához vagy a citrusfélékhez. Ha azonban nehezebben jutunk hozzá a biogyümölcshöz és -zöldséghez, érdemes megfontolni az étrendkiegészítők szedését.

Tihanyi András szerint nem szabad bedőlni azoknak a szélsőséges irányzatoknak, amelyek a hivatalosan előírt napi vitaminadag többszörösének beszedését propagálják. A vitaminok és ásványi anyagok túladagolása ugyanis éppolyan veszélyes, mint a hiányuk. Különösen a zsírban oldódó vitaminok túladagolása okozhat komoly bajt, de még az egyszerű C-vitamin ajánlott adagját sem tanácsos extrém mértékben túllépni: napi több gramm beszedése huzamosabb időn át vesekárosodást okozhat.

Melyik mire való?

A-vitamin: antioxidáns hatású, a szem, a bőr, a haj, a fogak és fogíny egészségét védi. A sárgarépa béta-karotinjából a szervezetben A-vitamin képződik.

B-vitaminok: a B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B12-vitamin többek között a szervezet anyagcseréjét, a vérképzést, a bőr, a haj épségét, valamint az idegrendszer működését segíti.

C-vitamin: hatékony antioxidáns, az immunrendszer megfelelő működését óvja, segíti a vas felszívódását, védi az érrendszer épségét.
D-vitamin: szabályozza a csontok és a fogak képződéséhez szükséges kalcium és a foszfor felszívódását.

E-vitamin: óvja a sejteket és a szöveteket a káros szabad gyökökkel szemben, amelyek többek között az oxidációs eredetű öregedési folyamatokért is felelősek.

Folsav: a vérképzésben, a sejtképződésben, a sejt örökítőanyagainak képzésében, az idegrendszer működésében segít.
H-vitamin (biotin): az anyagcsere elengedhetetlen segítője, de a haj szépségét is őrzi.

K-vitamin: több véralvadási faktor működéséhez, valamint a csontszerkezet egészséges fejlődéséhez és megtartásához járul hozzá.
Cink: biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, szerepe van a bőr gyógyulási folyamataiban.
Foszfor: egyes energiatermelő folyamatok részese, óvja a fogak és csontok egészségét.

Jód: szerepe van a pajzsmirigyhormonok termelésének szabályozásában, a megfelelő növekedésben, az anyagcsere-folyamatok irányításában.
Kalcium: létfontosságú a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez, az izom- és idegrendszer optimális működéséhez, a véralvadáshoz.
Króm: a szénhidrát-anyagcsere nélkülözhetetlen résztvevője.
Magnézium: szerepet játszik az anyagcsere alakulásában, az izom- és idegrendszer, valamint a szív- és keringési rendszer optimális működésében.

Szelén: az E-vitaminnal együtt hatástalanítja a szabad gyököket, segít megőrizni a sejtek és szövetek épségét, lassítja az oxidációs eredetű öregedési folyamatokat.
Vas: létfontosságú a vérképzéshez, a szervezet oxigénellátásához.

Webajánló

http://vitamin.lap.hu
http://taplalekkiegeszito.lap.hu

Válasszuk a megbízhatót!

Dietetikus szakértőnk azt tanácsolja, hogy aki a tünetei alapján egy speciális vitamin vagy ásványi anyag hiányára gyanakszik, keresse fel orvosát. Azt, hogy pontosan mit is szedjen, kivizsgálás döntheti el. Ha többféle vitamint és nyomelemet is szednénk, egyáltalán nem jó egy marék tablettával indítani a napot: az egyes vitaminok és nyomelemek arányára is ügyelni kell, mivel befolyásolják egymás felszívódását, hasznosulását.

Inkább olyan multivitamin-készítményt válasszunk, amely a megfelelő arányban tartalmazza a szervezet számára fontos anyagokat. Ezek szedése egyfelől egyszerű, hiszen naponta csak egyetlen tablettára van szükség, másfelől pedig abban is biztosak lehetünk, hogy elkerüljük a túladagolást. Érdemes csakis megbízható helyen vásárolni, és a legjobb, ha a neves, ismert gyártók kipróbált termékeiben bízunk. A gyógynövénykészítmények szedésével jó, ha óvatosan bánunk, ezeknek ugyanúgy lehetnek nemkívánatos mellékhatásai, mint a gyógyszereknek.

Ha a nagy hajtás miatt szellemi, illetve fizikai teljesítményünk fokozásának érezzük szükségét, ehhez is találhatunk megfelelő étrendkiegészítőket, de ha a serkentőszerekkel „túlpörgetjük” magunkat, annak rosszullét lehet az ára. És természetesen a legmodernebb étrendkiegészítő sem jelenti azt, hogy ettől a perctől nem kell odafigyelnünk a táplálkozásunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik