Üzleti tippek

Legendákat gyárt az MTV

Együttesen másfél milliárd forintot szán a következő három évben a Magyar Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) arra, hogy újra készüljenek magyar irodalmi művekből filmes adaptációk, történelmi témájú, valamint gyermek- és ifjúsági filmek.

A Magyar Televízió és az MMK szövetséget kötött, hogy irodalmi művek filmes adaptációit, történelmi témájú, valamint gyermek- és ifjúsági filmeket készítsenek.


A keretszerződés mai aláírásakor kiderült, hogy az együttműködés hároméves időtartamú, a Magyar Televízió 2007–2009 között évente 250 millió, összesen tehát 750 millió forintot fordít erre a vállalkozásra, csakúgy mint a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

A konkrétumokról annyi már most tudható, hogy elsőként Lengyel Balázs, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején játszódó A szebeni fiúk című regényéből feldolgozott alkotást a felnövekvő nemzedék 2008 márciusában láthatja a mozikban, majd a tévéfilmet ugyanebben az évben ősszel a képernyőn – közölte lapunkkal a köztévé.


Futrinka utca

Készül gyerekeknek szóló animációs tévéfilmsorozat a Futrinka utcát, a Cicavíziót, a Mazsolát és Tádét megálmodó Bálint Ágnes Az elvarázsolt egérkisasszony című meséjéből. Ezzel az adaptációval 2008 végén, karácsonykor lepi meg az MTV a gyermekeket. Kosztümös-kalandos tévéfilmsorozat is készül. Jókai Mór egyik legnépszerűbb regénye alapján a Szegény gazdagok tévéfilmváltozata várhatóan egy évvel később, 2009 őszére készül el – pályázat útján, koprodukcióban.

A kilencvenes évekig évente csaknem hetven-nyolcvan játékfilm örökítette meg a magyar és világirodalom klasszikusait és a kortárs szerzők műveit.

Az MTV archívuma több mint 1500 dramatikus művet őriz. Az Abigél, A fekete város, a Különös házasság, a Sellő a pecsétgyűrűn, az Őrjárat az égen, a Bors sora ezúttal folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik