Üzleti tippek

Kocsonyabáltól Operabálig

Aki bálozik, nemcsak mulat, hanem üzleti, szakmai vagy éppen társadalmi, politikai kapcsolatait is erősítheti.

Régen szigorúan meghatározott időszakra, farsangra korlátozódott a báli szezon: vízkereszt után kezdődött, és húshagyó keddel zárult. Idén ez január 7-étől február 20-áig terjed.

Persze nem csak farsangkor lehet bálozni. Az egyik legismertebb, hagyományos magyar bál, a füredi Anna bál időpontja például névnaphoz kötődik.

Viselet és viselkedés

Ma már csak mosolygunk a legyezőjelzésekre vonatkozó hajdani előírásokon, a viseletre és a viselkedésre vonatkozó szabályokat azonban a modernkori bálozóknak is ajánlatos figyelembe venniük. A báli öltözet uraknak általában a szmoking, hölgyeknek a hosszú alkalmi ruha. Frakkot és nagyestélyit például az Operabálba vesznek fel a vendégek.

Benes Anita divattervező szerint 2007-ben a trend a báli ruhák esetében a pompa, a csillogás felé hajlik, divatosak az arany és az ezüst színek. A nagyestélyi elmaradhatatlan kiegészítője a hosszú szárú kesztyű, továbbá az egész este viselhető, a fedetlen testrészeket takaró stóla. Nem mellőzhető a hideg ellen védő rövid kabátka, az úgynevezett belépő sem. Legkevésbé talán a kiegészítők, vagyis a cipő és az estélyi táska helyes megválasztása sikerül a hölgyeknek.

A vállat verdeső haj az urak frakkjához, szmokingjához nem szalonképes. „Ajánlatos zártabb frizurát viselniük, mint napközben. Ezt úgy érhetik el, hogy hosszú hajukat zselé segítségével megformázzák” – javasolja férfitársainak Zsidró Tamás bemutatófodrász, L’Oréal-nagykövet. A hölgyek hajviselete természetesebb, mint régen. A tupír kiment a divatból. Megnyerő a hullámos haj, amit a fodrász átsüt és romantikus, feltűzött frizurát készít belőle. Mikrocsillám-hajlakkal olyan hatás kelthető, hogy a hölgy fejének mozgásával összhangban meg-megcsillan a haja.

Görög Ibolya protokollszakértő a huszonegyedik század bálozóinak figyelmébe ajánlja, hogy egy asztalnál csak egymást ismerő vendégek ülhetnek, ezért mindenkinek be kell mutatkoznia. Ha nincs előírt helyünk, a férfi jobb oldalán foglaljon helyet a partnere. Az első táncot mindenki saját párjával ropja. „A férfiak kísérjék tánc után asztalhoz hölgyüket, majd az este során táncoltassanak meg mindenkit az asztaltársaságnál”– tanácsolja Görög Ibolya.

Megfontolandó, hogy a szervező meleg vacsorával vagy hideg étkekkel lakassa jól a vendégeket. Az Operabálban két évvel ezelőtt a meleg fogásokról hidegre váltott a vendégek ellátásáért felelős Gundel Étterem. „A meleg étel egyrészt lelassítja a szervizt, másrészt a vendégek elmennek táncolni, de közben működik a szerviz, így elképzelhető, hogy mire visszaérnek az asztalukhoz, élvezhetetlenül kihűl a finomság” – indokolja a váltást dr. Buday Gábor, a Gundel étterem ügyvezető igazgatója.

Újjáéledt hagyományok

Mértékadó vélemény


Dr. Bárándy György ügyvéd mint mindig, idén is megjelenik majd az Operabálon, így 88 évével vélhetően a rendezvény doyenje lesz. A díszpáholy mellett egy osztrák úr páholya van, a következő három az ügyvéd úr társaságának van fenntartva. Dr. Bárándy György többek között fia, valamint Kupa Mihály, Györgyi Kálmán, Békés Imre professzor és társaságaik körében lesz látható. Úgy tartja, a bálozás az átlagnál nagyobb ízléssel, szépségvággyal rendelkező, a nemzet vezetésében jelentős szerepet vállaló polgárságot összefogó társasági rendezvény.

Számokban az Operabál

2000 vendég
1000 fős személyzet
1200 négyzetméteres parkett
30 000 szál virág
80 féle ital (ebből 800 üveg pezsgő)
20 000 üveg ásványvíz és üdítő
14 000 kristálypohár
50 Gundel szakács
186 pincér
6000 Zsolnay barokk tányér
4000 szalvéta

Több, komoly tradíciójú bált most is megtartanak. Idén február 17-én például az Országos Pesti Jogászbált, amelynek története 1832-ig nyúlik vissza. Gróf Széchenyi István emlékére 1864. február 1-jén rendezte meg az általa alapított Nemzeti Casino Egyesület az első Széchenyi Lakomát, amelyet a múlt század elején váltott fel a Széchenyi Bál. Idén február 3-án kerül rá sor.
A világháborús évek más bálokhoz hasonlóan megálljt parancsoltak ezeknek a vigasságoknak is. A negyvenes évek végén pedig törölték a bálozást a magyar közéletből, mint „polgári csökevényt”. Közel tíz évvel később az újságírók, majd mások is kezdtek visszaszokni a bálozásra, idén már a 125. újságíróbálra kerül sor. Szakmai szervezetek tagjai, egyes sportágak rajongói is felelevenítették báli hagyományaikat.

A rendszerváltással e téren is új korszak következett. Egyre több helyszínen rengeteg bált rendeztek, a legismertebbeket a fővárosban. Időközben a vidék legjelentősebb társasági rendezvénye lett a Kocsonyabál, amely Miskolc jó hírét viszi, hiszen 2003-ban az év bálja elismerést kapta.

Újonnan épült vagy felújított szállodákban és fővárosi múzeumok falai között csendült fel a zene, valamint rendezvényhajón, a Magyar Telekom épületében, az Igazságügyi Palotában vagy éppen a Vasúttörténeti Parkban is volt már vagy lesz bál az idei szezonban. A rendszerváltást követő években sikk volt több bálon is keringőzni, a legtöbb lehetőség 1997-től 2003-ig nyílt erre. Ezt követően csökkent a bálok és az ott megjelentek száma is.
Főként a rendezők hibájából több társasági rendezvény veszített exkluzivitásából. Vagy: a korábbi vendégek egy része, ha tehette, elutazott a télből a nyárba. És voltak olyanok is, akik anyagi okok miatt egyre ritkábban engedhették meg maguknak a bálozást. Egy belépőjegy általában 10–30 ezer forint, de például az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamara elegáns báljára tagoknak nettó 35 ezer, másoknak 45 ezer forintot kell fizetniük február 17-én az Intercontinentalban. Egy nagyestélyi a kiegészítők nélkül is tízszeresébe kerül, és az uraknak is szükségük van frakkra vagy szmokingra, mert az egyszerű sötét öltönyt kevés helyen nézik el a szervezők. „Úgy látom, hogy a mai 25–35 évesek kevésbé érzik át a bálok hangulatát, mint a náluk 10–20 évvel idősebbek” – mondja Regőci Attila, aki több bált is szervezett már.

Mindezek ellenére újabb vigasságok is kezdenek meggyökeresedni. Például az Andrássy-bál, amelyre idén negyedik alkalommal kerül sor, február 3-án, a Festetics Palotában működő Andrássy Egyetemen.

A politika élet szereplői is felfedezték a bálozás jó szokását. A szocialisták fővárosi Szegfű-bálját hagyományosan a Grand Hotel Hungáriában tartják, idén március 3-án lesz. Lénárt László, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke elmondta, hogy az elmúlt években a Létminimum Alatt Élők Társaságával közösen választották ki azokat a rászoruló gyerekeket, akiket a belépőjegyek és a tombola bevételéből a Balatonnál nyaraltattak. A jótékonykodás célja idén is ez lesz.

Ugyancsak jótékony célra fordítja bevételét a Fidelitas, amely első bálját a Helia Szállóban február 10-én tartja hagyományteremtő céllal. A belépőjegy mindössze ötezer forintba kerül, hiszen főleg diákokat várnak rá. Támogatók segítségével, illetve a tombolából származó bevételből a vakok Batthyányi László Gyermekotthonának segítenek.

Nem csak keveseké

Az Andrássy úti Ybl Palotában, az egyik legcsodálatosabb európai Operaházban tizenkettedik alkalommal nyitják meg az Operabált. A hagyományok szerint a bécsi operabálra a farsangi szezon utolsó csütörtökén kerül sor, a budapestire az utolsó szombaton. Idén az Operaház kérésére a bécsi bált megelőző szombaton, vagyis február 10-én rendezik meg a budapesti Operabált.

Akinek fontos a jelenlét, azt nem zavarja a belépőjegy vacsorát nem tartalmazó, ülőhelyre nem szóló, viszont korlátlan italfogyasztásra és a műsoron való részvételre jogosító, nettó 60 ezer forintos ára. A különtermi belépőjegyért ennek az összegnek a dupláját kell fizetni. Egy páholyjegy nettó 240 ezer forintba kerül, és igazi rang, ha valakinek ilyen van. A hagyományos páholyok négy–hat személyesek, míg a színpadi páholyokban tízen is helyet foglalhatnak. A hölgyek minden évben elegáns táncrendet kapnak, mostanra ennek gyűjtői tábora is kialakult.

Idén az Operabál nemcsak azokhoz szól, akik megengedhetik maguknak, hogy jegyet vásároljanak. „A főpróbát egy rejtvénypályázat keretében megnyitottuk az idősek előtt” – mondja Kerényi Péter sajtófőnök. A legszerencsésebb 30 pár a bál délelőttjén bepillantást kaphat a rendezvény kulisszatitkaiba és történetébe. Interneten január 10-éig jelentkezhettek azok a lányok, akik – bár egyébként nem juthatnának el az Operabálba – szívesen kipróbálnák, hogy illik-e rájuk a báli topánka. Ha igen, a legszerencsésebb ötöt az alkalomra illően felöltöztetik, Keleti Andreától táncórákat kapnak, és egy idősebb hozzátartozójuk elkísérheti őket, hogy aztán mindenkinek elmesélhesse, milyen volt az ő „Hamupipőke-unokája” ezen az estén.

A 12. Budapesti Operabál a belépőjegyekből és a tombolából származó bevételből a Heim Pál Gyermekkórház számára ajánlott fel támogatást. Internetes árverésre bocsátják Dárdai Péter – a közelmúltban elhunyt operaénekesről, Gregor Józsefről készített – festményét, amelyre a www.operabal.com internetes címen lehet licitálni. A befolyt összeggel szintén a kórházat támogatják. Ugyancsak a báli bevételekből a szervezők a bál napján a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével gulyást juttatnak a rászorulóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik