Üzleti tippek

Kedvezményes pályázati forráskiegészítést kínál az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kiegészítő hitelt kínál azokhoz a projektekhez, melyeknél a pályázók igénylik a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében ez év március elsejétől megnyíló támogatásokat.

Mivel a vissza nem térítendő támogatás a projekt értékének (elszámolható költségeinek) legfeljebb 30 százaléka lehet. Az MFB a saját erő és támogatás együttes összegén felül még hiányzó finanszírozásra 20 milliárd forintot különített el a „Sikeres Magyarországért” Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretéből.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján közzétett GOP öt új pályázata keretében március elsejétől igényelhető támogatás. Az elnyerés feltétele minimálisan 25 százalékos saját erő biztosítása, de a vissza nem térítendő támogatások felső határa nem haladhatja meg a projektérték 30 százalékát. Ennek maximális elnyeréséhez a pályázónak előzetesen a projekt 70 százalékára kell finanszírozással rendelkeznie.

Ebből a finanszírozási igényből a saját erővel le nem fedett részre, azaz a projekt értékének legfeljebb 45 százalékára a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelt biztosít. Ezzel a tőkeszegény kis- és közepes vállalkozásokat hozzásegíti ahhoz, hogy a minimálisan előírt saját erő négyszeresét kitevő értékű projektek megvalósításába is belekezdhessenek, és maximálisan kihasználják a pályázatok keretében elnyerhető támogatást.

A kedvezményes hitelt forintban lehet igényelni. Összege elérheti akár az 1 milliárd forintot is, futamideje 15 év, 2 év türelmi idővel, kamata kb. 7,5 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik