Üzleti tippek

Több mint 350 osztrák vállalkozásért kezeskednek

Hazánkban is jelentős finanszírozási nehézségekkel küzd a kis- és középvállalatok többsége. A finanszírozási vákuum elsősorban arra vezethető vissza, hogy a kezdeti fejlődési szakaszban lévő vállalkozások hitelképessége gyenge – derül ki a Start Tőkegarancia Zrt. FigyelőNethez eljuttatott közleményéből.

A kockázatitőke-befektetők tisztán piaci alapon az átlag feletti kockázatok miatt csak elenyésző mértékben aktívak ebben a kis- és középvállalati körben. A tőke keresleti és kínálati oldala közötti különbség nyugat-európai példák alapján (a kapcsolódó garanciák katalizáló szerepe révén) mérsékelhető.

A tőkegarancia-termékek 1997-ben történt ausztriai bevezetése óta az elmúlt kilenc évben 323 egyedi tőkegarancia-ügylet köttetett, összesen 1089 befektetővel, 53 millió euró összegben. Portfólió tőkegarancia-vállalásra 30 esetben, mintegy 350 millió euró összegben került sor. Az egyedi tőkegarancia esetében az átlagos garanciaarány 70 százalék körül alakult.

A magyar rendszertől eltérően a kisvállalkozásokba történő befektetések elősegítése érdekében az Austria Wirtschaftsservice GmbH (AWS) 20 ezer euró összegig akár 100 százalékos mértékű tőkegaranciát is vállal. A tőkegaranciát igénybe vevő társaságok nagy többsége a termelő, illetve a szolgáltató szektorból került ki. A garanciák mögött az Osztrák Állam kezességvállalása áll, s emellett az European Investment Fund (EIF) viszontgaranciáját is igénybe veszik.

Zoltán Csaba vezérigazgató az osztrák tapasztalatokkal kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot tette: „Mivel a Start Tőkegarancia Zrt. tőkegarancia-termékei hazai viszonylatban egyedülállók és világviszonylatban is új termékeknek minősülnek, ezért nagyon fontosnak tartjuk az AWS elmúlt 10 év alatt összegyűjtött tapasztalatainak megismerését. Meggyőződésünk, hogy az elméleti és praktikus tanácsokkal a minden újonnan kialakított termék esetében elkerülhetetlen gyermekbetegségeket minimálisra tudjuk csökkenteni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik