Üzleti tippek

Növelné az EU az ÚMFT versenyképességi forrását

admin
admin

2007. 01. 31. 09:55

Az Európai Bizottság 2007. január 30-án megküldte Magyarország részére az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel kapcsolatos véleményét. A bizottságnak a benyújtástól, tehát 2006. november 28-ától kezdődően 3 hónapja van arra, hogy kérdéseket intézzen a tagállamokhoz – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a FigyelőNettel.

A fejlesztési tervvel kapcsolatban a bizottságnak csak tudomásulvételi joga van. A tárgyalások során a bizottság az unió átfogó céljainak való megfelelést vizsgálja, különös tekintettel a klímaváltozásra, valamint az esélyegyenlőség érvényesülésére. Az Európai Bizottság által megvitatni javasolt kérdések között szerepel például a környezetvédelmi és a közlekedési ráfordítások arányának esetleges módosítása, vagy a versenyképességi célú források további növelése. További feladat az addicionalitás kérdésének szakértői szinten történő tisztázása.

Elégedett az uniós igazgató

A kormány célja az, hogy a magyar célkitűzéseket az uniós elvárásokkal összeegyeztesse, nemzeti érdekeinket messzemenőkig képviselje, érvényesítse. A bizottság regionális politikáért felelős igazgatója, Alejandro Checchi Lang január közepén tett budapesti látogatását követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bizottság elégedett azzal, ahogyan Magyarország igénybe kívánja venni az európai uniós támogatásokat, a benyújtott stratégia megalapozott. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az elsők között adta be a nemzeti fejlesztési tervét és az operatív programokat, így az elsők között lehet a kohéziós forrásokat lehívó országok között is.

Ez a folyamat része a hivatalos eljárásnak, beleillik abba a tárgyalási menetrendbe, amely szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv tudomásul vétele áprilisig, az Operatív Programok elfogadása júniusig megtörténik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.