Üzleti tippek

Széchenyi Kártya: közel a százezerhez

A Széchenyi Kártya bevezetése nehezen indult. A pénzintézetek nem szívesen adnak pénzt vállalkozásoknak tárgyi fedezet nélkül. Ma a kártyát már közel 100 ezren igényelték, ebből 75 ezren meg is kapták hitelüket - közölte Krisán László a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója a JCI rendezvényén.

A Széchenyi kártya kis- és középvállalkozások átmeneti tőkeinjekciójára szolgáló konstrukció, melyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara dolgozott ki. A kártya egyesíti a hitel- és a bankkártya előnyeit. A kedvező kamatozású forrás mellett fontos tényező, hogy a szokásos kártya- és hitelkondíciók nagy részéért nem számítanak fel külön díjat.

Könnyítenék a hozzáférést


A kártya bevezetésekor a fő szempont az elérhetőség volt. A faluban, kisvárosban élők érdekeit szem előtt tartva számos pénzintézettel folytak tárgyalások, hogy minél szélesebb körben legyen elérhető a konstrukció – közölte a FigyelőNet megkeresésére Krisán.


A kártya forgóeszköz, egyéves futamideje meghosszabbítható. A beadott igénylés két hét alatt kerül elbírálásra, tárgyi fedezet bevonása nem szükséges. A hitelhez bankgaranciát a Hitelgarancia Zrt. 80 százalékig nyújt. A konstrukció kamattámogatást is élvez, így kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe, mint egyéb hitel.


Havonta 2-2,5 ezer vállalkozó igényel Széchenyi Kártyát, tekintve az elmúlt négy évünket, hamarosan elérjük a 100 ezredik igénylést és a 75 ezredik elfogadást is – prognosztizálja Krisán László. A szakember szerint ez Magyarországon egyedülállóan magas szám, amely jól tükrözi, hogy a vállalkozók egy olyan terméket kaptak, amit tudnak használni.

A kereskedők körében a legnépszerűbb


A konstrukció leginkább a mikro- és a kisvállalkozások számára jelent könnyebbséget. Az 1-25 millió forintos hitelkeret nagyjából lefedi a kkv-szektor ezen cégeit. Próbálunk lefedni minél nagyobb szeletet a szektorból: az értékhatár mellett leginkább az elérhetőség, a könnyűség, a gyorsaság és a megbízhatóság teszi komplexé a kártya használatát és igénylését – summázta az előnyöket Krisán.


A legnagyobb igénylő szektor a kis- és nagykereskedők. A beérkezett kérelmek 20-30 százaléka ezen tevékenységet végző cégek köréből kerül ki – fűzte hozzá a vezérigazgató. A konstrukcióval eddig közel 400 milliárd forintot helyeztek ki vállalkozásokhoz, mely közel 2 ezer milliárd forintot generált.


A bankok által korábban érzékelt elutasítás akkor változott meg a kártyával kapcsolatban, amikor elérhetővé vált az ötmilliós hitelkeret. Ekkor a pénzintézetek is eszméltek, és átvették a kártya bizonyos elemeit – mondta el a vezérigazgató. A magyarországi bankok közül ma az OTP és a K&H bank a két legnagyobb vállalati hitelező, de a Széchenyi Kártyán belül is az OTP rendelkezik a legtöbb ügyféllel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik