Üzleti tippek

Kisvállalkozásokat támogat a Michelin

Kisvállalkozások munkahelyteremtéséhez nyújt anyagi támogatást a francia Michelin cég Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vállalkozás a segítségadásról a mikrohiteleket kihelyező nyíregyházi PRIMOM Alapítvánnyal írt alá együttműködési szerződést – közölte a két cég.

A Michelin a munkahelyteremtéshez kölcsönt felvevő kis- és közepes vállalkozásoknak garanciavállalást ad a visszafizetéshez, valamint kamattámogatásban részesíti a cégeket – mondta Orosz József, a Michelin Gazdaságfejlesztő Közhasznú Társaságának ügyvezető igazgatója.

A felvett hitel 20 százalékos arányában biztosítanak garanciavállalást, illetve a kölcsön kamatainak visszafizetését 50 százalékban támogatják. A cégek épületberuházáshoz és korszerű termelő berendezések vásárlásához kérhetnek segítséget a Michelintől, amely a cégalapításban és annak menedzselésében is támogatja a kisvállalkozásokat, tapasztalatok átadásával.

Orosz József elmondta: a Michelin azokban az országokban, ahol vállalatai működnek, 1990 óta támogatja a kiscégeket, Magyarországon pedig 2005-ben hozta létre a gazdaságfejlesztő közhasznú társaságát. Azóta hat Pest megyei vállalkozással kötöttek szerződést, mintegy 70 millió forintnyi hitel kamatának támogatására és 10 milliós garanciavállalásra.

A Michelinnek Szabolcsban Nyíregyházán és Tuzséron működik gyára, így a nyírségi vállalkozásokat is szeretnék a jövőben bevonni a munkahelyteremtési projektbe.

Kovács István, a PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Michelin támogatása a szervezet mikrohitel-kihelyezéséhez kapcsolódik.

Az alapítvány 1992 óta összesen 3,5 milliárd forint kölcsönnel segítette a szabolcsi vállalkozásokat, tavaly 700 millió forintot fizetett ki, míg további 180 millió forint kölcsön kihelyezése most van folyamatban. A Michelin garanciavállalásával és kamattámogatásával a nyírségi vállalkozások könnyebben juthatnak munkahelyteremtő mikrohitelhez a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik