Üzleti tippek

Alig javult a kkv bizalmi indexe

Továbbra is erős negatív várakozások jellemzik a kis- és középvállalkozásokat (kkv) a 2006 negyedik negyedévében mért, a K and H Bank és a GfK Hungária közvélemény-kutató intézet által közösen készített kkv bizalmi index szerint.

A bank szerdai közleménye szerint a mutató ugyan mínusz 69 pontról mínusz 61 pontra javult, a visszafogott emelkedés elsősorban annak tudható be, hogy bár a megkérdezett vállalkozások a makrogazdasági környezetben zajló tendenciákat pozitívnak ítélik, ezek fogyasztói piacra gyakorolt hatása a várakozások szerint a következő évig biztosan nem jelentkezik majd.

Egyértelmű korreláció mutatható ki a vállalatméret és a bizalmi index értéke között: a kisebb “családi” vállalkozások a legpesszimistábbak, míg a nagyobb cégek körében az elmúlt 3 időszakot tekintve magasabb az index. Ennek oka az, hogy a nagyobb vállalatok (árbevétel: 300-700 millió forint/év) tudják leginkább értékelni a javuló makrogazdasági eredményeket, míg a kisebb vállalatok (árbevétel: 0-100 millió forint/év) érzékenyebben reagálnak a fogyasztói piacot befolyásoló megszorító intézkedésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik