Üzleti tippek

A francia GDP négy százalékát a vállalatok kapják

A francia vállalatok támogatásának 90 százalékát az állam biztosítja: 2005-ben 65 milliárd euró közpénzt, a GDP négy százalékát kapták meg francia cégek, amiért brüsszeli intésre számíthat Franciaország – írja a Le Figaro szerdai számában.

A francia miniszterelnök felkérésére készített jelentés megállapítja, hogy a francia vállalatoknak juttatott támogatások összege 10 milliárd euróval magasabb, mint amit az Európai Bizottság tart nyilván. Ez pedig Brüsszelnek adhat némi érvet ahhoz a benyomásához, amely szerint több tagállammal egyetemben Franciaországot túl nagyvonalúnak tartja a hazai vállalatokkal szemben.

4 százalék a védelmi büdzsé is

A jelentés kimutatta, hogy 2005-ben Franciaország GDP-jének négy százalékát, 67 milliárd eurót a francia vállalatok kaptak meg támogatásként. Ez jelentősebb, mint az oktatás teljes költségvetése, kétszer annyi, mint a védelmi büdzsé, és megegyezik az egészségügyre költött állami pénzek összegével.

Induló cégeket alig támogatnak

A vállalatok közpénzből való támogatásának kilencven százalékát a francia állam fedezi adó- és illetékkönnyítések mellett a költségvetésből, a többi helyi szervezetektől érkezik, és csak alig 335 millió euró európai pénzekből. A jelentés arra is rámutat, hogy a hatezerfajta támogatás hasonló célokra (munkahelyteremtés, innovációfejlesztés, pénzügyi könnyítés) létrehozott részét költségmegtakarítási céllal össze lehet vonni, mert például a vállalatalapításra szánt 120 fajta támogatásból az alakuló cégek alig tíz százaléka részesül a gyakorlatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik