Üzleti tippek

Eredményesek az ipari parkok

admin

2007. 01. 22. 10:27

Magyarországon a jelenlegi 179 ipari park 90 százaléka eredményesen működik, 10 százalékuk keresi a helyét a piacon – mondta Balogh Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezetője.

A magyarországi ipari parkok eredményes tevékenységét mutatja az is, hogy 1997-től ez idáig mindössze 2 park mondott le címéről. A főosztályvezető elmondta, hogy 2007-ben 15-20 ipari park működését vizsgálja majd meg a minisztérium megbízásából a Promei Kht.

Balogh Tamás úgy vélekedett, hogy különösebb változás nem várható az ipari parkok vizsgálatától, arra ugyan lehetőséget ad a jogszabály, hogy a címet megvonják meghatározott esetekben, de ez egyelőre nem szerepel napirenden. Ugyanakkor a 2006. évi ipari park cím pályázatról várhatóan februárban születik döntés.

A GKM adatai szerint 2005. végén a 179 ipari parkban 2989 vállalkozás működik, és több mint 171 ezer dolgozót foglalkoztatnak. Az összesen 9847 hektáron működő ipari parkok betelepítettsége 48,5 százalékos. Az ipari parkokban a vállalkozások mintegy 1650 milliárd forintot ruháztak be. Az itt működő cégek éves árbevétele mintegy 5433 milliárd forint.

A Colliers Magyarország Kft. felmérése szerint Magyarországon az ipari ingatlanok piaca stabil, rövid távon nem reagál érzékenyen a konjunkturális hatásokra. Kiemelt figyelmet érdemel a bérlői igények érezhető erősödése az új építésű raktár-, illetve gyártócsarnokok iránt, és ez a tendencia valószínűleg a 2007-es évet is jellemezni fogja. A már meglévő ingatlanok üresedési arányának csökkenése miatt az új fejlesztések, barna- és zöldmezős beruházások lendíthetik majd tovább az ipari területek piacát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.