Üzleti tippek

Áprilistól négy vidékfejlesztési pályázat lesz elérhető

A kormány által a múlt hét közepén véglegesített Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervet (ÚMVST) Magyarország már eljuttatta Brüsszelbe, és január végén még egyszer egyeztetnek róla a magyar kormány és az unió megbízottai – közölte Ficsor Ádám, az agrártárca témában illetékes szakállamtitkára szerdán.

Várhatóan az egyeztetést követően fogadja el az EU bizottsága a magyar vidékfejlesztési stratégiai tervet. Ezt követően, előreláthatólag a jövő hónap közepén nyújtja be a magyar kormány a stratégiai terv alapján kidolgozott Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot az uniónak. Ebben a programban részletezik azokat a magyar elképzeléseket, amelyek alapján az elkövetkező 7 évben az e célra szánt uniós forrásokat fel szeretné az ország használni.

A program elfogadási ideje általában 6 hónap, de benyújtását követően már lehetőség van a vidékfejlesztéshez kapcsolódó konkrét pályázatok meghirdetésére. A különböző pályázati célok szűk körű szakmai egyeztetését az agrárkormányzat február 10-ig kívánja lefolytatni az érintett szakmai szervezetekkel. Ezt követően várhatóan a jövő hónap közepén hagyja jóvá a kormány a célok tervezetét.

A kiírandó pályázatokat a korábbiaktól eltérően az agrártárca által készített rendeletekben kívánják meghirdetni a gyorsabb, zökkenőmentesebb lebonyolítás érdekében. Az első pályázatokat előreláthatólag áprilisban nyújthatják be a gazdálkodók.

Ficsor Ádám jelezte: az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó támogatásokat 4 intézkedéscsoport (tengely) mentén osztják fel. Mindenekelőtt a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességét kívánják javítani. A környezet és a vidék állapotának javítása is a fontos célok közé tartozik. Emellett az életminőség jobbá tételére a vidéki területeken és az alternatív jövedelemszerzés ösztönzésére, a helyi kapacitások kiépítésére, valamint a foglalkoztatottság növelésére és a diverzifikációra – ez utóbbi három szempont a LEADER programot takarja – kívánnak súlyt helyezni.

Az elképzelések szerint az első tengely finanszírozására a rendelkezésre álló források 47 százalékát, a második tengelyre 32 százalékát, a harmadik tengelyre 17 százalékát, a negyedik tengelyre mintegy 5 százalékát fordítják. Ez utóbbit az első három tengely forrásaiból kívánják arányosan biztosítani. Az úgynevezett technikai segítségnyújtásra, azaz a programok véghezvitelét biztosító körülmények optimális megteremtésére 4 százalékot szánnak. A program végrehajtására összesen mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a következő 7 évben.

A szakállamtitkár közölte: áprilistól várhatóan 4 jogcímen nyújthatnak be pályázatokat a gazdálkodók. A pályázók ebben az évben a tervek szerint és megfelelő érdeklődés esetén mintegy 30 milliárd forinthoz juthatnak hozzá támogatásként. Ezzel a forrással összességében a szakértők véleménye szerint mintegy 100 milliárd forint összegű beruházás valósítható meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik