Üzleti tippek

Áprilistól négy vidékfejlesztési pályázat lesz elérhető

admin

2007. 01. 17. 15:31

A kormány által a múlt hét közepén véglegesített Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Tervet (ÚMVST) Magyarország már eljuttatta Brüsszelbe, és január végén még egyszer egyeztetnek róla a magyar kormány és az unió megbízottai – közölte Ficsor Ádám, az agrártárca témában illetékes szakállamtitkára szerdán.

Várhatóan az egyeztetést követően fogadja el az EU bizottsága a magyar vidékfejlesztési stratégiai tervet. Ezt követően, előreláthatólag a jövő hónap közepén nyújtja be a magyar kormány a stratégiai terv alapján kidolgozott Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot az uniónak. Ebben a programban részletezik azokat a magyar elképzeléseket, amelyek alapján az elkövetkező 7 évben az e célra szánt uniós forrásokat fel szeretné az ország használni.

A program elfogadási ideje általában 6 hónap, de benyújtását követően már lehetőség van a vidékfejlesztéshez kapcsolódó konkrét pályázatok meghirdetésére. A különböző pályázati célok szűk körű szakmai egyeztetését az agrárkormányzat február 10-ig kívánja lefolytatni az érintett szakmai szervezetekkel. Ezt követően várhatóan a jövő hónap közepén hagyja jóvá a kormány a célok tervezetét.

A kiírandó pályázatokat a korábbiaktól eltérően az agrártárca által készített rendeletekben kívánják meghirdetni a gyorsabb, zökkenőmentesebb lebonyolítás érdekében. Az első pályázatokat előreláthatólag áprilisban nyújthatják be a gazdálkodók.

Ficsor Ádám jelezte: az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó támogatásokat 4 intézkedéscsoport (tengely) mentén osztják fel. Mindenekelőtt a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességét kívánják javítani. A környezet és a vidék állapotának javítása is a fontos célok közé tartozik. Emellett az életminőség jobbá tételére a vidéki területeken és az alternatív jövedelemszerzés ösztönzésére, a helyi kapacitások kiépítésére, valamint a foglalkoztatottság növelésére és a diverzifikációra – ez utóbbi három szempont a LEADER programot takarja – kívánnak súlyt helyezni.

Az elképzelések szerint az első tengely finanszírozására a rendelkezésre álló források 47 százalékát, a második tengelyre 32 százalékát, a harmadik tengelyre 17 százalékát, a negyedik tengelyre mintegy 5 százalékát fordítják. Ez utóbbit az első három tengely forrásaiból kívánják arányosan biztosítani. Az úgynevezett technikai segítségnyújtásra, azaz a programok véghezvitelét biztosító körülmények optimális megteremtésére 4 százalékot szánnak. A program végrehajtására összesen mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a következő 7 évben.

A szakállamtitkár közölte: áprilistól várhatóan 4 jogcímen nyújthatnak be pályázatokat a gazdálkodók. A pályázók ebben az évben a tervek szerint és megfelelő érdeklődés esetén mintegy 30 milliárd forinthoz juthatnak hozzá támogatásként. Ezzel a forrással összességében a szakértők véleménye szerint mintegy 100 milliárd forint összegű beruházás valósítható meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.