Üzleti tippek

1,5 milliárd jó ötletekre

Tekintettettel a nagy érdeklődésre meghosszabbította a feltalálók számára kiírt pályázat határidejét a ValDeal. Mint Polgárné Májer ildikó, a cég vezérigazgatója elmondta, folyamatosan érkeznek az olyan ötletek, találmányok, fejlesztések, amelyek segítséggel komoly üzleti sikereket érhetnek el a nemzetközi piacokon.

A ValDeal 550 millió forint pályázati pénzt nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázaton . A cég ezt az összeget is arra fordítja, hogy létrehozzon és működtessen egy eddig Magyarországon példa nélküli, integrált innováció menedzsment modellt. Magyar tudósokat és feltalálókat segít abban, hogy találmányaikból sikeres termék válhasson a nemzetközi piacon. Az állami támogatás mellett sokszáz millió forint magántőkét is kockáztatnak, vagyis a következő két évben összesen közel 1,5 milliárd forintot költenek arra, hogy az értékes ötletből jó üzlet is legyen.

Az innovációval, a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó szakemberek régóta tapasztalják, hogy még a legjobb ötletekből is csak ritkán lesz piaci siker, mert a fejlesztő, a feltaláló nem igazodik ki az iparjogvédelmi szabályok, vagy éppen az adótörvények dzsungelében. Nem biztos, hogy ért a marketinghez, nincsenek kapcsolatai a szükséges tőke felhajtásához, nincs ideje, energiája. Az elmúlt hetekben több egyetemi kutatóhely mellett számtalan fejlesztő és feltaláló jelezte, hogy igénybe venné ezeket. Nyilvánvaló széles körben mutatkozik igény a segítségre. A meghirdetett pályázatra tehát az eredetileg kitőzött határidőnél tovább, még 2007. január 31-ig lehet jelentkezni a cég honlapján.

A január végéig beérkezett tervekből a Valdeal szakemberei első körben százat választanak ki. „Piaci lehetőségeket kutatunk fel, tanácsokat adunk, közreműködünk mindannak az elvégzésében, ami egy találmány, ötlet hasznosításához kell.” – mondta Polgárné Májer Ildikó, a cég vezetője és egyik fő tulajdonosa. A pályázat nyertesei a megmérettetés után üzleti ajánlatot kapnak a ValDealtól: attól függően, hogy az adott esetben mire van szükség, a szabadalmaztatási eljárástól kezdve a stratégia alkotáson át az üzleti terv elkészítésig, vagy akár a szükséges tőke megszerzéséig is lehetséges az egyűttműködés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik