Üzleti tippek

Uniós projektekre vár az építőipar

Az uniós projektekben való szerepvállalás konszolidálhatja a magyar építőipart, feltéve, hogy a közbeszerzéseken elfogadható árak alakulnak ki – mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

A KSH – október végével zárt – adatai szerint az építőipar a múlt évben stagnált. A szerkezetépítés 1116 milliárd forintos teljesítménye 99,3 százaléka az egy évvel korábbinak. Az épületgépészeti szerelés 354 milliárdon (100,2 százalék), míg a befejező építés 139 milliárdon (96,7 százalék) állt október végén.

Tolnay Tibor az uniós projektek beindításától várja az építőipar teljesítményének idei növekedését. Ez azonban – az elbírálások átfutásai miatt – csak az év utolsó negyedében bír majd jelentőséggel. A 2006-os teljesítmény is az októberi kiugró növekedés eredménye – ekkor indult néhány nagy bevásárlóközpont és irodaház építése.

Az uniós támogatás a beruházási költség 80 százalékát teszi ki, a megvalósításra pedig kötelező közbeszerzést kiírni. Amennyiben nem a legolcsóbb – és egyben legkockázatosabb – ajánlat elfogadása válik általánossá, az építőipar rendezheti a sorait (mindezt nagyrészt uniós pénzből teheti). A szakmunkások hiánya ugyanis nagyrészt az alacsony bérekre vezethető vissza. A nagyobb cégek pedig – amelyek a mai viszonyokhoz képest megfizetik alkalmazottaikat – nem vesznek fel több saját szakmunkást (még ha van a munkaerőpiacon, akkor sem), inkább kiadják vállalkozásba a munkát. Az alvállalkozó ugyanis – a minimálbér feletti keresetet zsebbe adva – olcsóbban tud dolgozni.

Az ÉVOSZ elnöke szintén új építések indítását várja az új autópályák mentén. Ez eddig is így volt, ha pedig valahol létesül egy termelőüzem, hamarosan mellé települnek újabbak, és akkor már helye van ott egy logisztikai központnak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik