Üzleti tippek

Megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

admin
admin

2007. 01. 11. 15:49

Megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt., amelyet a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a Magyar Fejlesztési Bank támogatásközvetítési igazgatósága, az IT Információs Társadalom Kht. valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosító Iroda integrálásával hoztak létre – jelentette be Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön.

A MAG Zrt. az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának (GOP) közreműködő szervezete lesz. A MAG Zrt. megalakításával – a kormány célkitűzéseinek megfelelően – egyablakos, költséghatékonyan működő, átlátható közfinanszírozást közvetítő szervezet jön létre.

A költséghatékonyság alátámasztására Egyed Géza elmondta, hogy az új szervezet 2007-ben 10 százalékkal, 450 millió forinttal kevesebb költséggel működik majd, mint az integrált négy szervezet tavaly együttesen. A GOP-ban a vállalkozások számára kedvező változás lesz a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programhoz (GVOP) képest például, hogy az egyablakos rendszer kialakításával az ügyfelek számára átláthatóbbak és elérhetőbbek lesznek a pályázatok. Ezzel rövidülnek a határidők, csökken a biztosíték mértéke, és csak a szerződéskötéskor kell bemutatni az egyéb dokumentációkat.

A GKM szakállamtitkára elmondta, hogy az Európai Bizottság közzétette a pénzügyi kifizetések tekintetében legjobban teljesítő operatív programok listáját, és ezen két magyar operatív program – a GVOP és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) – a legjobb hatban benne van.

Novák Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Program irányító hatóságának vezetője elmondta, hogy a GOP-ban a GVOP-hoz képest növekszik a vállalati innováció súlya, a vissza nem térítendő támogatások felhasználásában a komplex fejlesztések kerülnek előtérbe. Változás lesz, hogy bevezetik a visszatérítendő támogatásokat is.

5 millió forintról 10 millióra növekszik a biztosítékadás alóli általános mentesség értékhatára. A támogatás 120 százalékáról 100 százalékára csökken a biztosíték mértéke. A projekt fenntartási időszakára 50 millió forint alatti támogatásnál nem kell biztosítékot adni, 50 millió forint felettinél a támogatás 50 százalékára csökken a biztosíték értéke, valamint 5 évről 3 évre mérséklődik a biztosíték fenntartásának kötelezettsége. Egyszerűbb lesz továbbá a pályázati adatlap.

Ormosy Gábor, a MAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az egyszerűsített eljárás lehetővé teszi a pályázatok közötti differenciálást a mikro- és kisvállalkozások javára. Példaként említette, hogy a kisértékű támogatáshoz lényegesen kevesebb adminisztráció szükséges. Az egyszerűsített és egységesített adatlap lehetővé teszi az elektronikus pályáztatás eddiginél nagyobb mértékű elterjesztését. A négy szervezet integrálásával a párhuzamosságokat kiszűrték, és a legjobb gyakorlatokat vették át.

Létrehozták Budapesten a központi ügyfélszolgálatot, és dolgoznak a vidéki hálózat egységesítésén. Tárgyalásokat folytatnak a kereskedelmi bankokkal, a regionális fejlesztési ügynökségekkel és a helyi vállalkozásfejlesztési szervezetekkel az együttműködés lehetőségeiről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.