Üzleti tippek

Megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

Megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt., amelyet a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a Magyar Fejlesztési Bank támogatásközvetítési igazgatósága, az IT Információs Társadalom Kht. valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosító Iroda integrálásával hoztak létre – jelentette be Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön.

A MAG Zrt. az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának (GOP) közreműködő szervezete lesz. A MAG Zrt. megalakításával – a kormány célkitűzéseinek megfelelően – egyablakos, költséghatékonyan működő, átlátható közfinanszírozást közvetítő szervezet jön létre.

A költséghatékonyság alátámasztására Egyed Géza elmondta, hogy az új szervezet 2007-ben 10 százalékkal, 450 millió forinttal kevesebb költséggel működik majd, mint az integrált négy szervezet tavaly együttesen. A GOP-ban a vállalkozások számára kedvező változás lesz a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programhoz (GVOP) képest például, hogy az egyablakos rendszer kialakításával az ügyfelek számára átláthatóbbak és elérhetőbbek lesznek a pályázatok. Ezzel rövidülnek a határidők, csökken a biztosíték mértéke, és csak a szerződéskötéskor kell bemutatni az egyéb dokumentációkat.

A GKM szakállamtitkára elmondta, hogy az Európai Bizottság közzétette a pénzügyi kifizetések tekintetében legjobban teljesítő operatív programok listáját, és ezen két magyar operatív program – a GVOP és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) – a legjobb hatban benne van.

Novák Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Program irányító hatóságának vezetője elmondta, hogy a GOP-ban a GVOP-hoz képest növekszik a vállalati innováció súlya, a vissza nem térítendő támogatások felhasználásában a komplex fejlesztések kerülnek előtérbe. Változás lesz, hogy bevezetik a visszatérítendő támogatásokat is.

5 millió forintról 10 millióra növekszik a biztosítékadás alóli általános mentesség értékhatára. A támogatás 120 százalékáról 100 százalékára csökken a biztosíték mértéke. A projekt fenntartási időszakára 50 millió forint alatti támogatásnál nem kell biztosítékot adni, 50 millió forint felettinél a támogatás 50 százalékára csökken a biztosíték értéke, valamint 5 évről 3 évre mérséklődik a biztosíték fenntartásának kötelezettsége. Egyszerűbb lesz továbbá a pályázati adatlap.

Ormosy Gábor, a MAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az egyszerűsített eljárás lehetővé teszi a pályázatok közötti differenciálást a mikro- és kisvállalkozások javára. Példaként említette, hogy a kisértékű támogatáshoz lényegesen kevesebb adminisztráció szükséges. Az egyszerűsített és egységesített adatlap lehetővé teszi az elektronikus pályáztatás eddiginél nagyobb mértékű elterjesztését. A négy szervezet integrálásával a párhuzamosságokat kiszűrték, és a legjobb gyakorlatokat vették át.

Létrehozták Budapesten a központi ügyfélszolgálatot, és dolgoznak a vidéki hálózat egységesítésén. Tárgyalásokat folytatnak a kereskedelmi bankokkal, a regionális fejlesztési ügynökségekkel és a helyi vállalkozásfejlesztési szervezetekkel az együttműködés lehetőségeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik