Üzleti tippek

A fejlesztési pénzek centralizálásától tart a Fidesz

admin
admin

2007. 01. 11. 11:31

Január 30-án jelenik meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv első hat pályázata kis- és középvállalkozóknak - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Varjú László, az MSZP frakcióigazgatója. A Fidesz úgy látja, átgondolatlan és felelőtlen a pályázati kiírás, mert hamarabb jelenik meg, minthogy kidolgozták volna a pályáztatási szisztémát.

Varjú elmondta: a munkahelyteremtésre és az eszközfejlesztésre kiírt pályázatok összértéke 29 milliárd forint, de ebből 9 milliárd forintra csak a hátrányos helyzetű kistérségekből pályázhatnak. A pályázat tervezete már olvasható a Nemzeti Fejlesztési Hivatal internetes oldalán. A pályázati kiírás csak azután lesz végleges, miután a szakmai szervezetek is véleményezték – tette hozzá.

“Ha a verseny még nem is kezdődött el, a kvalifikáció már zajlik” – mondta a frakcióigazgató, aki úgy látja: a tervezetek segítségével már lehet készülni a pályázat beadására. Elkészült a pályázás eljárási rendjét és a döntéshozatal mechanizmusát szabályozó kormányrendelet. Az 5 milliárd forintos értékhatár feletti fejlesztésekre nem írnak ki pályázatot, a beruházók a terveiket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, valamit a regionális fejlesztési tanácsokhoz tudják benyújtani, a végső döntést pedig a kormány hozza meg.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva azt mondta, átgondolatlan és felelőtlen a pályázati kiírás, mert hamarabb jelenik meg, minthogy kidolgozták volna a pályáztatási szisztémát. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázati kiírás tervezete már megjelent, de szakmai szervezetekkel csak ezután konzultálnak.

A politikus emlékezetett arra, hogy Alejandro Checchi-Lang, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának igazgatója a múlt év végén levelet intézett Bajnai Gordon kormánybiztoshoz, amiben bizonyos hiányosságokra hívta fel a figyelmet. Pelczné Gáll Ildikó szerint a pályázati kiírás helyett ezeket a hiányosságokat kellett volna pótolni.

Az ellenzéki párt alelnöke megjegyezte: érthetetlen, miért nem részei az elbírálási folyamatnak az 5 milliárd forintos értékhatár feletti fejlesztések; ha a kormány dönt róla, centralizált módon osztják szét ezt az összeget.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.