Üzleti tippek

Csak a középső régió versenyképes

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján szerdán szakmai egyeztetésre közzétették az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) két pályázatifelhívás-tervezetét kizárólag a régióban megvalósuló „Vállalati technológiafejlesztés" témakörben.

A kis- és középvállalkozások számára komplex vállalati technológiafejlesztésre kiírt pályázati felhívás tervezete szerint a rendelkezésre álló forrás erre a célra 1,5 milliárd forint 2007-ben. A mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztésére kiírt pályázati felhívás tervezetében 800 millió forintot különítenek el 2007-ben új vagy három évnél nem régebbi eszköz beszerzésére.

Mindkét pályázati felhívás tervezetében a vissza nem térítendő támogatás mértéke Pest megyében 30 százalék, Budapesten 25 százalék lehet maximum. A szakmai egyeztetést követően a pályázati kiírások január 30-án jelennek meg.

A hét magyarországi régió közül a Közép-Magyarország régió az egyetlen, amely a gazdasági fejlettsége miatt a versenyképességi régió kategóriájába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a többi hat felzárkózó régióval szemben ez a térség nem jogosult a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) támogatásaira, így saját regionális forrásaiból kell megoldania egyes fejlesztéseit.

A KMOP szakmai vitára bocsátott pályázati tervezetei lényegében megfelelnek a GOP hasonló vállalkozásfejlesztési kiírásainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik