Üzleti tippek

Gyommentesítő vállalkozás szerzett vasúti engedélyt

A Magyar Vasúti Hivatal kiadta a 11. hazai vasúttársaság működési engedélyét, ami a január 1-jén kibővült Európai Unió, valamint Norvégia és Svájc területére is érvényes. A G&G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft. 1991 óta végez a vasúthoz kötődő szolgáltatásokat.

A G&G olyan speciális vonatokat üzemeltet, illetve exportál más országokba, amelyek a korábbi technikákhoz képest 60-80 százalékkal kevesebb vegyszer felhasználásával végzik el a vasúti pályák gyommentesítését. Ez a munka egyrészt a vasút közlekedésbiztonságát szolgálja, mert a sínekre növő gyomok jelentősen megnövelik a vonatok fékidejét. Másrészt az élő és elhalt gyomok jelenléte a pálya alatti kavicságy tömörségét megbontja, és így a vasúti infrastruktúra idő előtti, költséges felújítását teszi szükségessé.

A G&G saját, hazai fejlesztésű eszközei és szabadalmai a biotechnológia, az információs technológia és a mérnöki rendszerek összehangolt használatára épülnek. A G&G vonatai lézeres technikával „letapogatják” a pályák környezetének domborzati jellemzőit és a növények fajösszetételét. A számos precíziós fúvófejjel a megfelelő helyre a megfelelő vegyszert szórják ki. A hazánkban, Ausztriában és Belgiumban már bizonyított technológia a korábbi környezeti terhelést azonos hatás mellett a negyedére, ötödére képes csökkenteni.

A G&G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft 1982-ben – Magyarországon elsőként – alakult növényvédelmi szolgáltatások ellátására, majd 1992-ben munkáját kiterjesztette a vasúti pályatestekre is. A G&G Kft. közvetlenül mintegy 30, közvetve 100 munkavállaló megélhetését biztosítja, jelentős exportpotenciállal rendelkezik. A cég folyamatosan együttműködik a keszthelyi Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik