Üzleti tippek

A szabolcsi cégek többsége leépítést tervez

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint pesszimistán kezdik a 2007-es évet a térség vállalkozásai; a nyírségi cégek közül alig harminc százalék számol növekedéssel az új esztendőben – közölte a szervezet sajtóreferense.

A beruházásról megkérdezett vállalkozások inkább csak állagmegóvást és a legszükségesebb termelő berendezések vásárlását tervezik, építési fejlesztést mindössze hat százalékuk irányzott elő – mondta Mészáros Éva. Különösen a mikro- és kisvállalkozásokat esetében gyenge a beruházási hajlandóság, s a nagyobbak közül is inkább csak a külföldi tulajdonban lévők terveznek fejlesztést. A sajtóreferens külön kitért a foglalkoztatási helyzetre, hiszen Szabolcs megyében 1990 óta az egyik legmagasabb a munkanélküliségi mutató, jelenleg is 43 ezer fő az állást keresők száma.

Elenyésző létszámbővítés

A kamarai felmérésben érintett nyírségi vállalkozások 20 százaléka, minden ötödig cég számol csak létszámbővítéssel, s azok is kisebb arányúval. A vállalkozásoknak mintegy 60 százaléka inkább a jelenlegi alkalmazottak számát szeretné stabilizálni 2007-ben, míg több mint 20 százaléka egyértelműen létszámcsökkentésre számít a szerintük nehezedő gazdasági körülményekre tekintettel.

A kiscégek 90 százaléka leépít

A tíz dolgozónál kevesebbet foglalkoztató szabolcsi cégek 90 százaléka tartja úgy, hogy a járulékterhek növekedése miatt kénytelen lesz létszámleépítésre az új esztendőben. A 10-50 közötti létszámmal működő cégek többsége szerint is kedvezőtlenül hat a járulékteher a foglalkoztatásra, több mint 60 százalékuk számol elbocsátásokkal. A nagyobb szabolcsi cégek közül az 50-250 alkalmazottal működők 70 százaléka, míg a 250 feletti létszámú cégek 80 százaléka viszont nem vár létszámleépítést a járulékterhek változása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik