Üzleti tippek

A szabolcsi cégek többsége leépítést tervez

admin

2007. 01. 05. 09:48

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint pesszimistán kezdik a 2007-es évet a térség vállalkozásai; a nyírségi cégek közül alig harminc százalék számol növekedéssel az új esztendőben – közölte a szervezet sajtóreferense.

A beruházásról megkérdezett vállalkozások inkább csak állagmegóvást és a legszükségesebb termelő berendezések vásárlását tervezik, építési fejlesztést mindössze hat százalékuk irányzott elő – mondta Mészáros Éva. Különösen a mikro- és kisvállalkozásokat esetében gyenge a beruházási hajlandóság, s a nagyobbak közül is inkább csak a külföldi tulajdonban lévők terveznek fejlesztést. A sajtóreferens külön kitért a foglalkoztatási helyzetre, hiszen Szabolcs megyében 1990 óta az egyik legmagasabb a munkanélküliségi mutató, jelenleg is 43 ezer fő az állást keresők száma.

Elenyésző létszámbővítés

A kamarai felmérésben érintett nyírségi vállalkozások 20 százaléka, minden ötödig cég számol csak létszámbővítéssel, s azok is kisebb arányúval. A vállalkozásoknak mintegy 60 százaléka inkább a jelenlegi alkalmazottak számát szeretné stabilizálni 2007-ben, míg több mint 20 százaléka egyértelműen létszámcsökkentésre számít a szerintük nehezedő gazdasági körülményekre tekintettel.

A kiscégek 90 százaléka leépít

A tíz dolgozónál kevesebbet foglalkoztató szabolcsi cégek 90 százaléka tartja úgy, hogy a járulékterhek növekedése miatt kénytelen lesz létszámleépítésre az új esztendőben. A 10-50 közötti létszámmal működő cégek többsége szerint is kedvezőtlenül hat a járulékteher a foglalkoztatásra, több mint 60 százalékuk számol elbocsátásokkal. A nagyobb szabolcsi cégek közül az 50-250 alkalmazottal működők 70 százaléka, míg a 250 feletti létszámú cégek 80 százaléka viszont nem vár létszámleépítést a járulékterhek változása miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.