Üzleti tippek

Fejlesztési terv: egyeztetés vagy megszakítás?

Az Európai Bizottság megszakította a magyar operatív programok értékelését, írja a Magyar Nemzet egy december 21-i keltezésű brüsszeli hivatalos bizottsági levélre alapozva. A kormányzati állásfoglalás szerint a hivatkozott levélben a bizottság csupán tisztázó jellegű kérdéseket tett föl az Új Magyarország Fejlesztési Terv lebonyolító intézményrendszerével kapcsolatban. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFÜ) készen áll a válaszokkal, és ezeket már a közeli napokban eljuttatja a bizottságnak.

A lap szerint a bizottsági levél arra szólítja fel Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztost és hivatalát, hogy mielőbb pótoljon számos hiányosságot, a magyar operatív program ugyanis több ponton nem felel meg az uniós követelményeknek. Értelmezésük szerint a bizottság kifogásolja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség maga fogja ellátni az uniós pályázatoknál a végrehajtás és az ellenőrzés feladatkörét is. A hiányosságok miatt a brüsszeli bizottság Magyarország esetében megszakítottnak tekinti az operatív programok elfogadására vonatkozó négy hónapos határidőt.

A programok indítása eddig sem szenvedett – és ezután sem szenved késedelmet – áll a FigyelőNethez eljuttatott kormányzati állásfoglalásban. Magyarország a 25 tagállam közül negyedikként adta le fejlesztési tervét tavaly ősszel Brüsszelnek. A tavalyi év végén a fejlesztési terv részleteiről szóló operatív programokat is az elsők között küldte meg Magyarország az Európai Bizottságnak, amely írásban visszaigazolta, hogy befogadta azokat. Ezzel a befogadással, az uniós szabályok szerint megnyílt a lehetőség az uniós források tényleges lehívására és egyes pályázatok januári kiírására.

A levéllel elkezdődött az a hivatalos egyeztetési eljárás, amely során a bizottság a magyar kormánnyal tisztázza a még vitás kérdéseket, és véglegesíti az operatív programokat. Amint az a levélből is kiderül, a most kezdődött folyamat során számos hasonló levélváltásra, tárgyalásra kerül majd sor a bizottság és Magyarország között – derül ki a közleményből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik