Üzleti tippek

Egyre több feladat hárul az APEH-ra

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) kiemelt feladata tavaly az egyéni járulékszámlák rendszerének kialakítása volt, ennek keretében 2006 májusától havonta közel 80 ezer adózó nyújtotta be járulékbevallását 3,2 millió magánszemélyről, ami az év végéig közel egymillió bevallás feldolgozását jelentette – mondta Szikora János, az APEH elnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján a tavalyi eredményeket ismertetve.

Az idén teljes körűvé válik az elektronikus úton történő adó- és járulékbevallás. Az adóhatóság mintegy 835 ezer adózót vár újonnan e körbe, közülük azonban az idei év indulásáig csak 616 ezren regisztráltatták magukat. „Türelmesek vagyunk, de nem a végtelenségig” – kommentálta a helyzetet Polgár Péter elnökhelyettes, hozzátéve, akik a regisztrációt elmulasztották, már legalább két felhívást kaptak.

Az adóhatóságnak számos, az idei évtől érvényes változásra kellett felkészülnie. Januártól átalakult az APEH szervezete, és bővültek feladatai: az adóhatósághoz kell bejelenteni a foglalkoztatotti jogviszonyokat, itt fogadják a magánnyugdíjpénztári bevallásokat és tagdíjakat, és működnek az illetékhivatalok, valamint a Szerencsejáték Felügyelet is.

Varga Lászlóné elnökhelyettes elmondta: az APEH készen áll a tízezer vagyonosodási vizsgálat elvégzésére, amire elsősorban a jelentős ingó- és ingatlanvagyonnal rendelkezők, a nagy összegű tagi kölcsönt nyújtó cégtulajdonosok és az életszerűtlenül minimálbért bevallók számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik