Üzleti tippek

2006: a felszámolások éve

Több mint 10 százalékkal 9200-ra emelkedett a felszámolás alá kerülő cégek száma 2006-ban Magyarországon – derül ki az Opten Kft. adataiból. Ez nemcsak abszolút értelemben rekord, de a működő vállalkozások arányában is az eddigi legmagasabb, holott a megelőző években lassú mérséklődés mutatkozott.

2006 végén 465 000 cég működött Magyarországon ez nem egészen 10 000-rel több mint egy évvel korábban. A működő cégek számának növekedése alig 2 százalékos, ilyen alacsony növekedést korábban sohasem regisztráltak. Az újonnan alapított mintegy 31 000 cég mellett 21 500 szűnt meg, és 14 500 került csőd, felszámolási, vagy végelszámolási eljárás alá. Rekordot döntött a felszámolási eljárás alá vont cégek száma, csakúgy, mint a végrehajtottaké, ez utóbbiak száma 16 000-ről több mint 25 ezerre emelkedett. A csődök száma szokás szerint statisztikailag értelmezhetetlenül alacsony volt, mindössze 22 cég jutott erre a sorsra. A megszűnt cégek száma mindazonáltal nem 2006-ban volt a legmagasabb, 2002-ben ennél sokkal több, 28 300 cég szüntette be valamilyen formában a tevékenységét.

Tavaly több mint 9200 vállalkozás került felszámolás alá Magyarországon. Az adat különösen annak fényében kiábrándító, hogy ez nemcsak abszolút értékben csúcs, hanem a működő vállalkozások számához viszonyítva is rekord. „A cégek jönnek-mennek, megszűnnek és alakulnak, éppen ezért nem az a lényeg, hogy hány került felszámolás alá, hanem az, hogy mekkora a felszámolás alá kerülő cégek aránya az összes működő céghez viszonyítva” – mondja Tóth Tamás az Opten Kft. ügyvezető igazgatója. Márpedig 2006-ban az ez arány megközelítette a 2 százalékot és ez sohasem látott magas érték. Tóth szerint az adat azért is meglepő, mert a megelőző két évben sem javult a vállalkozási környezet, akkor mégis lassú csökkenést mutatott a felszámoltak aránya.

Az igazgató szerint a multinacionális cégek, főleg a nagy kereskedelemi láncok diktálta feltételek évek óta megnehezítik a vállalkozások finanszírozási helyzetét, mégis mintha mostanra kumulálódott volna a probléma. Folyamatosan emelkednek a fizetési határidők, a teljesítéstől számított 90 napos határidők pedig sokszor áthidalhatatlan akadályt jelentenek a kisebb vállalkozások számára. „2002 óta rendkívüli ütemben emelkedik a kintlévőségek értéke, de emellé felzárkózott a cégek hitelállománya is, úgy tűnik azonban, hogy a probléma mostanra kumulálódik” – véli az igazgató. Pedig a rendszerben levezető szelepként egyre nagyobb szerepet tölt be a végrehajtás. Az adós cégek végrehajtása egyre népszerűbb: míg 2000 előtt évi néhány száz eljárást regisztrált az Opten addig tavaly már 25 200-at, ami 2005-höz képest is 50 százalékos növekedést mutat. Igaz, a végrehajtások több mint 80 százalékát az APEH indította, ez azonban nem változtat azon, hogy korábban ezek egy része helyett nyilván felszámolási eljárást is indíthattak volna.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.