Üzleti tippek

Az evások jó adófizetők

Az APEH idén is kiemelten kezelte az evás vállalkozások, illetve az általuk kibocsátott számlát befogadó cégek ellenőrzését. Az adóhatóság tapasztalatai szerint az evások túlnyomó többsége jogszerűen teljesíti jogszabályi kötelezettségét, és ügyel arra, hogy ne veszítse el jogosultságát az adónem alkalmazására, de akadnak trükközők is.

Az ellenőrök megvizsgálják azokat a cégeket, amelyek evaalanyisága számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt szűnt meg, írja a Napi Gazdaság. Ellenőrzés alá kerülnek azok a vállalkozások is, amelyek a jogszabályi kritériumok szerint nem választhatták volna az evát, de megtették.

Az APEH idén is szúrópróbaszerűen ellenőrzött olyan cégeket, amelyek árbevétele az előző évekhez képest jelentősen emelkedett, és megközelítette a törvényben előírt 25 millió forintos határt, vagy tulajdonosai egy érdekeltségi körbe tartoznak. Visszaélésre ad lehetőséget, hogy az evás cégek jó része csak bevételi nyilvántartást vezet, ezért a tényleges költségeiről nem rendelkezik számlával és nyilvántartásokkal. Gyakori, hogy egy cég evás bt.-től vagy egyéni vállalkozótól fogad be fiktív szolgáltatásokról számlát, ilyenkor a revizorok ellenőrzik a gazdasági események valóságtartalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik