Üzleti tippek

2,4 milliárd támogatást nyertek az ipari parkok

Az ipari parkok 2004-2005-ben összesen 2,4 milliárd forint támogatást nyertek el 21 pályázattal, az EU-csatlakozást követő első Nemzeti Fejlesztési Terv ipari parkok támogatási programjából - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).

A GKM összesítése szerint tovább nőtt azoknak az ipari parkoknak a száma, amelyek bővítik komplex és üzleti szolgáltatásaikat. Az ország valamennyi régiójában van olyan ipari park, amelynek regionális, kistérségi gazdaságfejlesztő hatása van.

Az Ipari Park címmel rendelkező 179 projekt többségére jellemző a folyamatos fejlődés. Jelenleg mintegy 3228 vállalkozás működik ipari parkokban, az általuk foglalkoztatott létszám mintegy 182 ezer fő. Az ipari parkokban működő vállalkozásokra továbbra is jellemző az export magas aránya – áll a gazdasági tárca összesítésében.

A jövőben a 2007-2013. évi Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) illetve a Regionális Operatív Programokban (ROP) is lesz lehetőség az ipari parkok támogatására. Mód lesz arra is, hogy az ipari parkok más szervezetekkel, vállalkozásokkal közösen pályázzanak fejlesztési forrásokra. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben az is segíti a kis- és középvállalkozásokat, hogy az ipari parkoktól kapott szolgáltatások költségeit a pályázatokban elismert tételként szerepeltethetik.

A különböző programok keretében támogatást lehet majd szerezni szolgáltató- és inkubátorházak, innovációs központok építésére, emelt szintű szolgáltatások nyújtásához szükséges fizikai és humán feltételek megteremtésére, magas szintű, valamennyi betelepült által használható IT-hálózat és -szolgáltatások megvalósítására, továbbá a még ellátatlan ipari parki területek alapinfrastruktúrájának kialakítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik